Zdravlje

Ljubav

Ovo su najbolje zamene za hleb! Mnogo zdraviji izbor!

Ovo su najbolje zamene za hleb! Mnogo zdraviji izbor! Kada tražite ove zdravije alternative pšeničnom hlebu, želite da potražite opcije koje ne sadrže tone šećera, masti, soli i više nezdravih sastojaka.

Ovo su najbolje zamene za hleb! Mnogo zdraviji izbor! Svet Plus





Iako je hleb ugljeni hidrat koji se svakako može uklopiti u zdravu ishranu, možda i dalje tražite alternative kada vam se pojavi žudnja za njim. Kada tražite ove zdravije alternative pšeničnom hlebu, želite da potražite opcije koje ne sadrže tone šećera, masti, soli i više nezdravih sastojaka.

Ejmi Šapiro, registrovana dijetetičarka govorila je o glavnim preporukama za zamenu hleba.



Hleb bez žitarica

„Uživanje u hlebu bez žitarica koji se peče i ima ukus kao hleb, ali je napravljen od bademovog brašna zasitiće vas i sprečiti skokove šećera u krvi“, kaže Šapiro.

Još jedna prednost odabira hleba bez žitarica osim kontrole šećera u krvi je potencijalna pomoć u upravljanju upalnim bolestima creva (IBD).

Osim toga, hleb bez žitarica je takođe odlična opcija jer ne sadrže gluten. To je zato što su određene žitarice izvor glutena. Gluten je protein koji može uzrokovati probavne tegobe kod osetljivih osoba. Zbog toga, odsustvo žitarica može smanjiti rizik od potencijalnih problema sa varenjem.

Međutim, ako vam hleb bez žitarica ne odgovara, Šapiro ima drugu opciju: prelazak na zdravije ugljene hidrate.

„Ako žudite za ugljenim hidratima, ali ne želite hleb, koji često sadrži dodatne sastojke i koji se može visoko preraditi, preporučujem da uživate u zdravijim ugljenim hidratima poput celovitih žitarica kao što su pirinač, kinoa i batat“, kaže dijetetičarka.

Prema Šapiro, ovo može vašem telu dati ono za čim žudi i popuniti tu prazninu.





Odabir drugih celovitih žitarica odlična je alternativa belom hlebu jer sadrži tri dela zrna, sav je bogat nutrijentima i puni vlakana.

Kada je u pitanju batat, odličan je jer vas duže čini sitim i energiju jer se sporo vari. Slično kao i kod integralnih žitarica, slatki krompir je pun vlakana. Takođe, sadrže hranljive materije i odlične su za sagorevanje masti zahvaljujući visokom sadržaju vitamina. Vitamini se sastoje od A, C i B6.

Takođe, slično hlebu bez žitarica, ove zamene mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog svojih antioksidativnih svojstava koja potiču od karotenoida. Ove opcije takođe mogu smanjiti otpornost na insulin.




 

Viber

Izvor: svetplus.com/klix.ba

Povezane vesti:


>