Zdravlje

Ljubav

Mnogo se znojite? Proverite šta jedete!

Mnogo se znojite? Širite neprijatne mirise? Nije toplo, niti ste vežbali, a odakle znoj? Vreme je da proverite šta jedete! 

Mnogo se znojite? Proverite šta jedete! Svet Plus




Iako je znojenje normalan proces pomoću kojeg se telo čisti i hidrira, svima je poznata situacija koliko je nezgodno biti u društvu nekoga ko "zaudara", a to možete nekad biti i vi. Možda se pojačano znojite, a ne možete pronaći uzrok jer niste telo izlagali suncu, niti ste bili na treningu.

Veliki udeo u hidriranju našeg tela kroz znoj ima i hrana koju unosimo, pa možda nije naodmet da obratite pažnju na to šta jedete.

 

Začinjena hrana

Mnogi nisu ni svesni da začinjena hrana može podstaći znojenje zbog sadržaja kapsaicina koji ubrzava metabolizam i pokreće nerve da telo čine toplijim. Taj sastojak se pretežno nalazi u ljutim papričicama, pa svi koji vole ljuto, ukoliko ne žele da se u njihovom društvu ljudi sklanjaju, neka bar malo ograniče unos začinjene hrane. Pored znoja, takvi sastojci mogu izazvati curenje nosa, suzenje očiju i rumenilo.






Šećer

Znojenje je jedno od poznatih stanja koje može prouzrokovati reaktivna hipoglikemija do koje dolazi usled pada šećera u krvi. To se može desiti u situaciji kada se unosi veća količina šećera kroz obroke, pa telo proizvodi više insulina koji je zadužen da pretvara šećer u energiju.

 



Kafa

Možda će vam kafa pomoći da se brže razbudite, ali imajte na umu da ona sadrži visoki procenat kofeina koji deluje kao stimulans. Ne samo što će vas razbuditi, već će delovati i na znojne žlezde i ubrzati njihov rad, pa je možda bolje i ograničiti količinu unošenja tog napitka. Ako baš morate da je popijete, neka barem ne bude topla.






Nemasni proteini

Pojedina istraživanja su pokazala da ćete se više znojiti ukoliko unosite nemasne proteine putem piletine ili ćuretine. Oni na organizam deluju poput vlakana i pomažu brže varenje. Pošto se lakše vare, potrebno je i više energije, što podstiče znojenje.

Sirće i luk takođe mogu uzrokovati pojačano znojenje, a kod konzumacije luka ćete osetiti i drugačiji miris znoja.






Gustatorna hiperhidroza

Znojenje ponekad nije povezano sa onim što jedete koliko sa problemom u ustima koji može da postoji, doduše u retkim slučajevima. Preterano znojenje u medicini je poznato kao hiperhidroza, a ako se to dešava nakon jela, najlešće je reč o gustatornoj hiperhidrozi. Ako su nervi u ustima oštećeni povredom, nekom operacijom ili postoji zdravstveni problem koji direktno utiče na nerve, poput dijabetesa, onda je reč o tom tipu znojenja.

Antiperspiranti zatvaraju pore i zaustavljaju prekomerno znojenje. Ali, ukoliko smatrate da određena hrana stvara pojačano znojenje kod vas, jednostavno je izbegavajte.
 

Nedeljni horoskop: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!

Nedeljni horoskop: Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Riba!





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/srećna republika

Povezane vesti:


>