Ljubav

Style

Kako veze na jednu noć utiču na mozak?!

Kako veze na jednu noć utiču na mozak?! Mozak misli da je našao ono što je tražio ali čim oksitocin nestane, osećamo se zbunjeno i tužno.

Kako veze na jednu noć utiču na mozak?! Svet Plus




Svi smo čuli za izraze “veza na jednu noć” i “prijatelji sa povlasticama”. Svuda oko nas se provlači ta tema, počevši od Samante iz “S**s i grada” pa sve do srednjovekovnih susreta u “Igri prestola”. Mi sve te stvari upijamo i sigurno je da ta kultura i te kako utiče na to kako formiramo neke odnose.

Istraživanje u kom je učestvovalo 4.000 studenata pokazalo je da oni koji su nedavno imali s**s na jedno veče, imaju daleko manji nivo samopoštovanja i da su manje srećni. Takođe su prijavili viši nivo anksioznosti i depresije!

Zašto je to tako? Ako je neobavezni s**s dobar i ako ga generalno podržavamo kao normalnu aktivnost, zašto se ljudi osećaju loše nakon njega?

Postoje mnoge studije koje se bave ovom temom i jedno od njih objašnjava na biološki način kako seks na jedno veče utiče na naš mozak.





Naš mozak tokom s*sa ali i tokom grljenja, ispušta razne hormone koji imaju za cilj da nas povežu. Jedan od glavnih se zove oksitocin, koji se često naziva i “hormon ljubavi”. 

Smatra se da oksitocin u velikoj meri doprinosi međuljudskoj vezi, bilo da se radi o novopečenoj mami i njenoj bebi ili o vezi između romantičnih partnera. I žene i muškarci oslobađaju oksitocin tokom s**sa, a muškarci takođe oslobađaju vazopresin. 

Vazopresin se može smatrati “zaštitinim hormonom” i zbog njega muškarci žele da zaštite svoje partnerke i drže druge udvarače podalje.

Ovo hemijsko vezivanje takođe nosi sa sobom upozorenje. Ako nismo pažljivi, hemikalije u našem mozgu mogu nadjačati naše rasuđivanje. Nakon se**a naša percepcija je izmenjena i često se dešava da stvorimo iluziju o osobi sa kojom smo spavali.

Uprkos tome što nas uzbuđuje da imamo neobavezni s**s, on je samo “mamac i prekidač” za naš mozak. Mozak misli da je našao ono što je tražio ali čim oksitocin nestane, osećamo se zbunjeno i tužno.

Istina je da svi čeznemo za ljubavlju i vezom i društvo nas konstantno pritiska da budemo se**ualno aktivni ali biologija ne laže; zbunjujemo svoj mozak kada imamo intimni odnos sa ljudima koje smo tek upoznali. 

Dakle, dajte vremena odnosu da razvije, sigurno ćete biti zadovoljniji kada se stvari odvijaju postepeno.
 

Horoskop: Vaš najveći neprijatelj u Zodijaku je?!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Zadovoljna

Povezane vesti:


>