Zdravlje

Ljubav

Jutarnje navike koje su najvažnije za mršavljenje!

Četiri jutarnje navike koje su najvažnije za mršavljenje! Da biste zadržali vitku liniju ili, ako je neophodno, izgubili koji kilogram viška, neophodno je da povedete računa o ishrani, počnete redovno da vežbate, ali i da uvedete neke izmene u jutarnjoj rutini. 

Jutarnje navike koje su najvažnije za mršavljenje! Svet Plus




Nutricionisti ističu da je veoma važno kako ćete započeti dan, jer od toga zavsi da li ćete uspeti da oslabite i držite kilograme pod kontrolom. Bez toga ni dijete ne mogu da vam pomognu!

Evo koje su to navike koje su ključne ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma...



1. Ustanite rano
Ranije buđenje ne samo da se pomaže u kontroli težine, već ima i brojne zdravstvene prednosti.

"Da biste rano ustali, morate rano da legnete. Regulisan ciklus spavanja igra veoma važnu ulogu u gubitku težine i pomaže da ubrzate metabolizam", objasnili su naučnici.

Rano buđenje će vam takođe dati dovoljno vremena da planirate vežbe, pripremite doručak i obavite neke obaveze koje vam komplikuju ostatak dana.



2. Navalite na proteine
Doručak je prvi i najvažniji obrok u danu. Većina nutricionista preporučuje doručak bogat proteinima jer ovi nutrijenti dugo drže sitost.

"Zahvaljujući ovom nutrijentu, duže ćete ostati siti, proteini će poboljšati raspoloženje, regulisati nivo šečera u krvi i pripremiti vas za trening“, kažu stručnjaci.

Takođe, stručnjaci upozoravaju na veliku grešku koju mnogi prave ujutru, a to je da preskaču doručak.

"Činjenica je da doručak pokreće metabolizam posle spavanja. Poželjno je da prvi obrok bude u prvih sat vremena nakon buđenja. Ako ujutru ne dobijamo pravu količinu energije, onda ćemo u ostatku dana pokušavati da je nadomestimo preteranim unosom hrane", objašnjavaju.

Da biste dobili optimalnu količinu energije, a da se ne ugojite od povećanog unosa hrane, lekar je preporučio da zaručak jedete kašu od žitarica su bogate vlaknima: heljda, proso, ovsena kaša, ječam. Pirinač i griz nisu dobar izbor. Kašu možete da pripremite sa mlekom i obogatite sa malo putera, kako biste dobili proteine i zdrave masti, a koje su telu neophodne. 






3. Čaša tople vode
Efekat čaše tople vode ujutru je svima poznat. Na ovaj način pospešujete probavu i ubrzavate metabolizam. Pored dobrobiti za varenje, topla voda takođe pomaže u ublažavanju začepljenosti nosa i poboljšanju funkcije centralnog nervnog sistema.



4. Sport ujutro
Veruje se da jutarnji treninzi daju bolje rezultate od večernjih. Osim toga, vežbanje ujutru će poboljšati ciklus sna. Takođe, mnoge studije pokazuju da vežbanje na prazan stomak sagoreva više masti. To je zbog činjenice da kada ste gladni, telo za energiju koristi već postojeće rezerve masti, a ne ono što ste dobili hranom za ručak.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Mondo

Povezane vesti:


>