Zdravlje

Ljubav

Svaka žena posle 30 godine treba da jede čia seme!

Svaka žena posle 30 godine treba da jede čia seme! To je čist izvor energije! Zahvaljujući nutrijentima, čia semenke su dobile epitet supernamirnice iz više razloga!

Svaka žena posle 30 godine treba da jede čia seme! Screenshoot/Youtube




Čia seme je sinonim za zdravu ishranu. Pored toga što ga možete dodavati jelima i salatama, čia seme se dodaje i raznim receptima za smuti, ovsene kaše, a od njega se pravi i puding.

Zahvaljujući nutrijentima, čia semenke su dobile epitet supernamirnice iz više razloga:



Bogate nutrijentima

Ove semenke se u ishrani koriste još iz doba drevnih Maja i Asteka. A kako navodi Lepota i zdravlje, stari narodi koristili su ih i u ishrani i u dnevnoj rutini lepote. Danas, znamo da dve kašike čia semenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B.



Antioksidanti

Ove semenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia semenkama posebno povoljno deluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva.


Gubitak viška kilograma

Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čia semenke preporučuju se u svakom režimu ishrane, a naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno deluju na sagorevanje kalorija, a dugo nas čine sitima, te nemamo napade gladi.


Zdravlje kostiju

Ove semenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.


Nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala, kako navodi Lepota i zdravlje, da čia semenke regulišu nivo šećera u krvi, a pretpostavlja se da do toga dolazi zbog količine vlakana.



Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimetan, ove semenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mleko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia semenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.

 

Miteseri se mogu očistiti ovim povrćem i to veoma lako!







Sastojci za domaći energetski gel:

3-4 suve urme
1 kašika čia semenki
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika limunovog soka
1 kašika meda
1/4 kašika soli
1 kašika kakaa ili 1 kašika prirodnog soka od višanja




Priprema:

1. Namočite urme preko noći, izvadite im koštice pa ih izmiksajte s ostalim sastojcima.

2. Stavite gel u plastične vrećice i čuvajte ga u frižideru ili zamrzivaču.

Kada se napiju vode, čia semenke narastu deset puta stvarajući gel. Nakon što se pojede, oblaže želudac i stvara barijeru koja usporava pretvaranja ugljenih hidrata u šećer. Tako stabilizuje šećer u krvi kako bi se zadržala energetska ravnoteža. Osim toga, čia semenke nadoknađuju elektrolite koji se gube znojem, a zahvaljujući proteinima umanjuju se oštećenja tkiva i ubrzava oporavak nakon aktivnosti.
 

Nedeljni horoskop: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!

Nedeljni horoskop: Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Riba!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Stil

Povezane vesti:


>