Ostalo

Sme�no

Spasovdan: Običaji koji kući donose zdravlje, sreću i blagostanje! (VIDEO)

Spasovdan ili “Dan spasa” obeležava se 40 dana nakon Vaskrsa i uvek pada u četvrtak. Ovo su običaji koji kući donose zdravlje, sreću i blagostanje!

Spasovdan: Običaji koji kući donose zdravlje, sreću i blagostanje! (VIDEO) Screenshoot/Youtube

Za Spasovdan se vezuje veliki broj običaja, jednako lepih kao i onih na Đurđevdan.

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem, Gospod je pokazao da je jači od smrti i nakon Vaskrsa je sa njima proveo 40 dana podučavajući ih kako da šire veru i njegovo učenje. Nakon toga se, po predanju, popeo na Maslinsku goru i uzneo na nebo. Pre toga, učenicima je rekao: “Idite po svemu sveti i propovedajte Evanđelije svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen”.


Tako su apostoli proneli vest o Isusovom čudu u svet i time počeli da čovečanstvo spasavaju – odatle naziv Spasovdan. Zato je ovaj dan vreme slavlja i simbol pobede nad smrću.

Mnogi običaji za Spasovdan sačuvani su još iz predhrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara toliko i stočara. 

Po verovanju, na ovaj dan, gromovnik Perun, tukao je gromovima i gradom useve, a božanstvo Spas je, uz pomoć žitnog klasa u ruci, spasavalo useve. Zbog toga je ponegde ostao običaj da se za Spasovdan obavezno kolje jagnje, kao žrtva svecu.

Krst je sastavni deo Spasovdanskog rituala. Narod u nekim krajevima još uvek veruje da na Spasovdan svako obavezno treba da od leskovih grančica napravi krstić. 

On se onda stavlja na livade, njive ili na krovove kuća… svuda gde je potrebna zaštita od demona i loših čini. Stari su verovali da će upravo ovi krstići od zla sačuvati preko cele godine one koji su ih napravili.


Običaji i verovanja:

Na Spasovdan ne radite teške poslove i treba obavezno otići u crkvu i iskreno se pomoliti Bogu.

Na ovaj praznik se slavi i raduje, a valja se započeti nešto novo, posebno ako ste ranije to već planirali.


Nikako se danas ne raspravljate i ne svađajte, a po nekim verovanjima ne treba se ni iznositi smeće iz kuće.


Pre spavanja zapišite neku svoju želju i stavite pod jastuk.


Na ovaj praznik posvetite se sebi i svojim prioritetima ali i učinite neko dobro delo.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>