Zdravlje

Ljubav

Da li ste na ivici nervnog sloma? Ovo nikako ne smete da ignorišete!

Da li ste na ivici nervnog sloma? Ovo nikako ne smete da ignorišete! Što pre osoba može sama da otkrije ove simptome i preduzme neophodne mere, to bolje!

Da li ste na ivici nervnog sloma? Ovo nikako ne smete da ignorišete! Svet Plus
Nervni ili emocionalni slom je, na tehničkom niovu, kategorizovan kao stresna situacija koja dovodi do nemogućnosti osobe da normalno funkcioniše u svakodnevnom životu.

To je zapravo stanje uma i način kako telo govori da je prestiglo svoju granicu izdržljivosti i da treba da se pozabavite svojim emocijama.


Ovo su najraniji simptomi koji prethode nervnom slomu:


1. Nepravilan rad srca

Nervni slom može se identifikovati kroz nekoliko fizičkih simptoma, ali nepravilan rad srca je najčešći. Tokom nervnog sloma možete osetiti kao da vam srce lupa u grudima, što otežava disanje. To može pogoršati problem i onemogućiti vam da se smirite.


2. Nepravilan san

Kad ste pod stresom, noćni odmor može biti nedostižan san. Nesanica vas može držati budnima satima, probuditi vas nekoliko puta tokom noći ili vas probuditi prerano. Međutim, ponekad, intenzivan stres može uzrokovati prekomerno spavanje, ali ćete se probuditi osećajući se kao da niste dobro spavali i mogli biste poželeti da ostanete u krevetu ceo dan.


3. Želudačni problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu izazvati akutne i hronične bolove u želucu. Probavni sistem direktno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najverovatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom. Višak stresa neretko je okidač za sindrom iritabilnog creva, podstaknutog odgovorom imunološkog sistema na stres.

4. Napetost i glavobolja

Stres i anskioznost mogu biti izvori intenzivnih glavobolja. Imaju sposobnost da se manifestuju fizički, ali mi najčešće želimo da ostanu skriveni, što uzrokuje napetost u telu, koja se na kraju „pomiče“ u glavu i uzrokuje bol. Pokušajte duboko da dišete i ispravite držanje, što će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.
5. Anksioznost

Strah obično podstakne anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osećaja paralize. Ali kada spoznate da ste zapravo anksiozni, dobro je da isprobate prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.


6. Nemogućnost koncentracije

Još jedan znak nervnog sloma je nemogućnost koncentracije. Vaš um je predugo bio usredsređen na previše stvari, a sada je nemoguće da se fokusirate na jedan određeni zadatak.

Određena doza stresa može pojačati rad mozga i pomoći da se koncentrišemo, ali hronični stres ima moć da učini upravo suprotno. U najtežim slučajevima, stres može potpuno da ometa sposobnost mozga da zadrži pamćenje

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, obavezno se javite lekarima.


Uvođenje malih promena u vaš način života može vam pomoći da sprečite nervni slom. Zdrav način života će pomoći da se navedeni simptomi smanje na minimum, te da se povećaju šanse za oporavak.

Evo nekoliko saveta:

 
  • Provedite najmanje 30 minuta baveći se sportom i to 3 puta nedeljno.
  • Meditirajte
  • Izbegavajte alkohol, kofein, droge, lekove
  • Naučite kako da pravilno i duboko dišete.
  • Napravite pauzu i organizujte sebi dan
  • Svaki slobodan momenat provedite u šetnji.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/direktno.rs

Povezane vesti:


>