Zdravlje

Ljubav

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi Evropom i Amerikom. Koji su simptomi majmunskih boginja? 

Koji su simptomi majmunskih boginja? Screenshoot/Youtube
"Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti putevi prenosa. Uzrok je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodarima. Tako je prisutan, a onda se može preneti i na ljude", rekao je dr Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".


Kako je istakao, ovaj virus se prenosi sa čoveka na čoveka bliskim kontaktom, kapljičnim i se...lnim putem.

"Ipak, mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odećom", dodao je.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, doktor odgovara:


"To je nešto na šta će odgovor morati da da sistem javnog zdravlja prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući pre svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama."Koji su simptomi?

Vreme od kontakta sa virusom do bolesti je desetak dana.


"Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opšte simptome gde vi ne možete da znate o čemu se tačno radi. To su povišena temperatura, slabost, bolovi u celom telu, spominju se čak i uvećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negde nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip", kaže doktor.

"Kao i s kovidom, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvideti. Ono što može biti na neki način utešno, to je da za sada nemamo preveliki broj slučajeva", dodao je on.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/B92


>