Ostalo

Smeno

Stari recept za seljačku srpsku pogaču! (RECEPT)

Živi hleb - stari recept za seljačku srpsku pogaču! Pravi hleb se pravi ne sa kvascem, već sa kvasom. U prošlosti kada nije bilo kvasca, naše bake su mesile hleb sa kvasom i sodom za hleb.

Stari recept za seljačku srpsku pogaču! (RECEPT) Ilustracija: Screenshoot Youtube/Uradi sama

Danas kvasac čini hleb laganim, veštački naduvenim, a pravi hleb je težak. Njegova kora odozgo je tvrda, ali unutrašnjost je mekana. 

Svaka domaćica koja je barem jednom mesila testo za hleb zna kako miriše kuhinja na sveže ispečen domaći hleb.

Ručno pravljen hleb u prodavnicama ima visoku cenu, zato što je u njega uložen trud majstora, napravljen je sa više pažnje i ljubavi.

Pravi hleb napravljen sa kvasom ima blago kiselkast ukus koji je tu zbog prirodnih bakterija u kvasu. Integralna brašna su korisna, ali teže narastaju. Tamna brašna vrste tipskog brašna sadrže mnogo vlakana, minerala i hleb je niskokaloričniji.

Zbog toga često pravim proizvode od testa sa tipskim brašnom. Lako se mesi, brzo naraste i veoma dobro nadođe.Najkorisniji od svih je hleb od spelte. Bogat je vlaknima, vitaminom E i magnezijumom. Ova vrsta hleba ima nizak sadržaj glutena, zbog toga se preferira u bezglutenskoj ishrani.

Fabrički hleb u najlonksom pakovanju je užasan! Od njega čovek postaje debeo, teško se vari i ukoliko je mekana, ostaje lopta u želucu. Ovo ne važi za seoski, domaće spremljen hleb.


Kvas za živi hleb

Evo kako da napravimo koristan živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa):

Potrebno:

100 g brašna, 1 supena kašika pšeničnih mekinja, izvorska voda. Za hleb su potrebni sledeći sastojci: 700 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica sirćeta.Priprema:


U posudi (samo da nije plastična, neka bude staklena ili keramička) se izmešaju sastojci za kvas kao testo za kolač. Ostavljaju se na sobnoj temperaturi na 1 noć. Može da se meša s vremena na vreme. Sačeka se 2-3 dana. Za to vreme smesa fermentira, pojavljuju se balončići. Dodaje se 1 supena kašika brašna i malo vode, meša se i ostavlja se na još 2 dana dok ponovo ne naraste.

Kvasac za naš živi hleb je gotov. Tada se pomeša sa 1 kašičicom soli i 1 kašičicom sirćeta i 300 ml mlake vode. Mesi se meko testo, ređa se kao pogača u tepsiju podmazanu uljem. Naraste na još sat vremena i peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Od gotovog kvasac pre mešenja se odvajaju 1-2 supene kašike i meša se sa novim brašnom i vodom za novi kvas. Kvas se meša drvenom kašikom. Tako spremljenog ješćete pravi, ukusan i koristan hleb!

Zbog toga se hleb sa kvasom i naziva živi hleb.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/bonapeti.rs

Povezane vesti:


>