Zdravlje

Ljubav

Koliko dugo smeju da stoje jaja od Vaskrsa! (RECEPT)

Koliko dugo smeju da stoje jaja od Vaskrsa i kako ih čuvati ili utrošiti... Napravite kremasta gnezda od preostalih kuvanih jaja.

Koliko dugo smeju da stoje jaja od Vaskrsa! (RECEPT) Svet Plus




Jajima se u toku kuvanja uklanja zaštitni sloj koji čini ljusku pa jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. 

Zbog ovoga je hlađenje kuvanih jaja od velike važnosti kad je u pitanju sprečavanje njegovog kvarenja.


Držite jaja u frižideru jer se tako usporava rast bakterija, potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4 stepena. 

Najbolje bi bilo ako biste izbegli dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi. Stavite ih u frižider dva sata posle kuvanja.

Poželjno ih je i čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Treba da ih držite na unutrašnjoj polici, nikako u vratima jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može da uzrokuje variranje temperature.

Na početku se u frižideru može pojaviti neobičan miris, kada u njemu stoje kuvana jaja. To se javlja kao posledica vodonik-sulfida koji nastaje pri kuvanju, ali nema razloga za brigu jer je to normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih u nekoliko sati.






Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja jer belance i žumance mogu da postanu žilava i vodenasta, što ih čini neugodnim za jelo.

Najbolje je odložite ljušćenje tvrdo kuvanih jaja dok ne budete hteli da ih jedete. Preporučuje se da se oljuštena jaja drže u hermetički zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnatim ubrusom kako se ne bi osušila. 

Takođe ih ne bi trebalo ostavljati na sobnoj temperaturi i što pre bi ih trebalo staviti u frižider.

Tvrdo kuvana jaja, bila ona oljuštena ili neoljuštena ako se pravilno skladište, mogu se držati u frižideru oko nedelju dana, preporučuje ministarstvo poljoprivrede SAD. 

Ukoliko niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila u frižideru, proverite da li im se na ljusci stvorila sluzava ili kredasta tvorevina. Ako jeste, bacite jaje.


Ako primetite da je žumance tvrdo kuvanog jajeta postalo zelenkasto-sive boje, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta može da varirati zavisno od vremena i temperature kuvanja. Jajima koja se dugo kuvaju, žumance postaje bleđe te na kraju poprima zelenkasto-sivu boju, piše Heltlajn, a prenosi Nportal.



Veoma ukusna i dekorativna su gnezda od jaja, a pripremaju se bukvalno za deset minuta:


Oljuštite recimo 5 jaja, prepolovite ih, izvadite žumanac, pa ih ubacite u blender zajedno sa kašikom putera, kašičicom senfa, kašikom majoneza i kašikom krem sira. Takođe možete i posoliti odmah po vašem ukusu.

Sve lepo izblendajte pa podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevenu papriku.







Sipajte jednu masu u špric za šaranje torti pa punite jaja (jednu stranu polovine) zatim sipajte i masu sa paprikom i popunite drugu stranu gnezda.


Odozgo možete sitno narendati kačkavalj, posuti ih mlevenim kikirikijem ili ukrasiti po vašoj želji.


Prijatno!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>