Zdravlje

Ljubav

Ovo je prvi simptom dijabetesa! Ne ignorišite ga!

Ovo je prvi simptom dijabetesa! Ne ignorišite ga! Dijabetes tipa 2 je hronično stanje, pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina.

Ovo je prvi simptom dijabetesa! Ne ignorišite ga! Svet Plus

Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, s vremenom se poremete sve funkcije tela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Ključan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrde lekari, zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji. Dijabetes može da izazove zamagljen vid. Ovo stanje je poznato i kao dijabetička retinopatija – rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnjače.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanje i odlazak kod lekara može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.


U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zamućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci naglašavaju i da zamagljen vid nije u 100 odsto slučajeva posledica dijabetesa. On takođe može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suve oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, lekari preporučuju redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Najžena


>