Ostalo

Sme�no

Jaje Čuvarkuća: Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti!

Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti! Svaka domaćica zna da je jaje Čuvarkuća ono koje se prvo ofarba i to obavezno u crvenoj boji. Prošlogodišnje jaje treba na Veliki petak da "ode iz kuće".

Jaje Čuvarkuća: Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti! Svet Plus
Čuvarkuća, jaje koje čuva ukućane od svake nevolje tokom cele godine!


Čuvarkuća je Vaskršnje jaje koje prvo bude obojeno na Veliki petak. Još se u našem narodu naziva “čuvar”, “stražar”, “stražnik” i za njega se veruje da ima posebnu moć.


Kako mu i samo ime kaže, ono čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje, tera zle sile i demone od kuće i ukućana. Zbog toga se čuva cele godine, dok se ne zameni drugom čuvarkućom.

Po pravilu se čuvarkuća uvek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života. Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana u život. Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život – večni život.

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.


Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se verovalo da štiti useve od grada i štetočina. Neko je baca i u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvala.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak.rs

Povezane vesti:


>