Region

Svet

Branka Petrić o životnoj tragediji: Bekimov pepeo odnela je reka!

Glumica Branka Petrić o životnoj tragediji, o smrti supruga koga nikada nije prebolela... Bekimov pepeo odnela je reka Bistrica! Reku koja je stalno bila u njegovom pisanju i pričama.

Branka Petrić o životnoj tragediji: Bekimov pepeo odnela je reka! Screenshoot/Instagram




Pre 12 godina, samo dve nedelje nakon 74. rođendana, čuveni glumac Bekim Fehmiju odlučio je da okonča život. 

Mada ništa nije slutilo da je tragedija na pomolu, tog kobnog 15. juna uzeo je pištolj, legao na otoman u radnoj sobi, prekrio se belim čaršavom i u slepoočnice ispalio smrtonosni hitac. Oproštajno pismo naslovljeno na suprugu Branku Petrić i sinove Uliksa i Fedona ostavio je pored na stočiću, a kompletnoj javnosti autobiografiju "Blistavo i strašno".


Kada je počeo da piše, nije prestajao. To što je napisao te dve knjige, prvu o periodu otkad se rodio, pa do završetka gimnazije, dok je u drugoj opisao dolazak u Beograd i internacionalnu karijeru, važnije mu je bilo od svih uloga i od svih uspeha. Bili smo zajedno 47 godina, a u braku 43. Njega nema već 12 godina, a kada se tako nešto desi, pokušavate da preživite. Nakon njegove smrti počeli sam da radim mnogo i imala više premijera nego kada sam bila mnogo mlađa. To mi nije davalo prostora da se osamim i tugujem - ispričala je Branka Petrić.


Poznata glumica se prisetila dana kada je zatekla supruga da nepomično leži na krevetu.

- Dan ranije igrala sam predstavu "Tako je moralo biti", u kojoj glavni lik sebi život oduzima hicem iz pištolja. Kakve li ironije! Sutradan ujutro bili smo zajedno kod kuće. Krenula sam kod frizera i dok me je pratio do vrata, rekla sam mu da te večeri ne igram u pozorištu i da ćemo biti zajedno. Zagrlio me je i ni po čemu nisam osetila da ga poslednji put vidim živog. 






Vratila sam se za manje od sata, jedva čekajući da mu pokažem novu frizuru, a dočekala me je sablasna praznina. Glava mu je bila na jastuku koji je doneo iz naše spavaće sobe i da nisam videla pištolj u njegovoj desnoj ruci, kojom je pucao u slepoočnicu, i malo krvi na čelu i po kosi, mislila bih da je čvrsto zaspao. Mislim da se pokrio caršavom da odmah ne doživim šok i da se ne zaprljaju zidovi. Kakva estetika smrti
- ispričala je svojevremeno Branka.


Petrićeva je istakla da je aktivno učestvovala u nastanku suprugove knjige "Blistavo i strašno", poznavala svaki delić tih misli, reči, stranica, poglavlja. Govoreći o tome kako je pepeo velikog glumca završio u kosovskoj reci Bistrici, uz koju je rođen, Branka je rekla da je to, zbog administrativnih procedura, bila, praktično, nemoguća misija, ali da je njihov sin Uliks to uradio.

- Prosuo je pepeo u Bistricu, reku koja je stalno bila u njegovom pisanju i pričama. Ona ga je i odnela - rekla je Petrićeva.







Reizdanje autobiografije "Blistavo i strašno"


Knjiga u kojoj je čuveni jugoslovenski glumac albanskog porekla ogolio čitav život objavljena je 2001. i tada, po njegovoj želji, promocija nije održana. Sve što je imao da kaže napisao je u knjizi, smatrao je Fehmiju, koji se posle ogromnog svetskog uspeha potpuno povukao u četiri zida. 

Dve decenije kasnije javnosti je predstavljeno drugo izdanje autobiografije jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora. O delu "Blistavo i strašno" preksinoć su u knjižari Delfi SKC u Beogradu govorili autorova udovica Branka, sin Uliks, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, književnik i dramaturg Božo Koprivica i novinar Veran Matić, dok je odlomke iz knjige čitao Milan Marić.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>