Region

Svet

Kaliopi - muzika za balet Gospođice iz Avinjona!

Kaliopi “obojila” siva vremena stvarajući muziku za balet “Gospođice iz Avinjona “. Ovoga puta ideja  je krenula od veoma inspirativnog dramskog teksta “Gospođice iz Avinjona”, Saše Dimoskog, koji demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa.

Kaliopi - muzika za balet Gospođice iz Avinjona! Foto: Emil Petrov




Baletska predstava “Gospođice iz Avinjona” koja je doživela svoju premijeru sinoć u Nacionalnoj Operi i Balet, u Skoplju, oduševila je sve prisutne u publici! Tražila se karta više, za predstavu koja je danima pre premijere već bila rasprodata. Interesovanje za ovaj balet nije iznenađujući, ako se uzme u obzir da su 15 godina ranije,  Kaliopi i koreografkinja Olga Pango, na toj istoj sceni, napravile baletsku pretstavu “Ja, Isidora” koja je postala hit.

 




Ovoga puta ideja  je krenula od veoma inspirativnog dramskog teksta “Gospođice iz Avinjona”, Saše Dimoskog, koji demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa. Dve umetnice kreću u neverovatno putovanje, da kroz muziku i koreografiju , kao i SJAJNE baletske plesače , ožive sudbine glavnih ženskih likova u Pikasovom životu. U naslovnim ulogama su Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksova, Ivana Kocevska, Saša Evtimova i Hristina Naćevska. Da bi sve bilo celovito, jako je bio značajan doprinos i ostalih umetnika , Rade Vasilev koji je radio kostime, Valentin Svetozarev scenografiju, kao i Emil Petrov, koji je radio multimediju i dizajn.

 

 “ Jako sam srećna što sam deo ove priče, koja je večeras zaživela. Rad na ovom velikom projektu omogućila mi je pandemija, koja me  zarobila u prostoru i vremenu u kojem sam postala inspirativnija i kreativnija,  “kupila” sam sebi vreme koje bi u normalnim uslovima sigurno koristila na putovanja, koncerte, snimanja…Tako da ideja koreografkinje Olge Pango da radimo ovaj balet, stigla je u pravi čas. Muzika je prosto izvirala iz mene, pa sam njeno rađanje shvatila kao uzbudljivo putovanje ka sebi, kao vrhunac istinski doživljenog. 






Zahvaljujem maestru Romeu Grillu na fantastičnom miksu i masteringu 7 muzičkih tema za ovaj balet, njegov doprinos u stvaranju audio estetike bio je od ogromnog značaja. Veliko hvala i mom muzičkom asistentu Branko Popčevskom na profesionalnosti i posvećenosti u njegovom studiju, gde sam snimala muziku i gde je odrađen miks i mastering ostalih 6 tema. Danas, nakon realizacije baleta znam sigurno jedno - Ova predtstava neće nikog ostaviti ravnodušnim.
“ izjavila je vidno uzbuđena Kaliopi


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>