Ostalo

Smeno

Deseti Beogradski Irski festival od 11. do 20. marta!

Deseti Beogradski Irski festival od 11. do 20. marta 2022. godine! Proslava jubilarnog izdanja festivala u nedelji Svetog Patrika na različitim lokacijama u gradu.

Deseti Beogradski Irski festival od 11. do 20. marta! Promo


‘’Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013-e godine’’ iskren je Jas Kaminski, direktor BIF-a.

‘’Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini podjednako srećnim i ponosnim.


Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope.

Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom’’ naglašava Kaminski.

Kao uvod u ovogodišnji program, od 1.marta kreće ‘’Rebel Song: Faces Of Irish Music’’ – izložba fotografija na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina. U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara – Bona, Sinead O’ Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.


Dana 7. marta poznata irska umetnica i ilustratorka Holly Pereira kreće sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Birjuzova 16, kojim odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama. Kao inspiraciju za mural Holly je uzela tkanje pirotskog ćilima.


Zvanični program kreće 11 marta fantastičnim miksom filmova, dobre muzike i tribina – centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18.marta u Bitefartcaffeu. 


Filmski program ‘’Irish Film Week’’ sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulysses 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno ‘’ozelenjavanje’’ palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.


Kada tome dodate tradicionalnu proslavu Dana Svetog Patrika, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, dobar provod u našoj prestonici je zagarantovan.


Detaljan program možete videti na sajtu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>