Ostalo

Smeno

Kineski festival svetla i ove godine obasjaće Beograd i Novi Sad!

Kineski festival svetla i ove godine obasjaće Beograd i Novi Sad! Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, najavio je da ove godine KFS donosi još više radosti i više svetlosti, kao i brojne novine.

Kineski festival svetla i ove godine obasjaće Beograd i Novi Sad! Foto: Goran Srdanov
Tradicionalna svetlosna čarolija i ove godine obasjaće Beograd i Novi Sad u okviru Kineskog festivala svetla od 31. januara do 13. februara 2022. godine. U Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u stižu nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan,donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine. 


Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, najavio je da ove godine KFS donosi još više radosti i više svetlosti, kao i brojne novine. Jedan od favorita posetilaca sigurno će biti muzičko-svetlosne interaktivne gazilice koje će posetioci moći da aktiviraju plešući po njima u Galeriji kod ulaza 5, a između ostalih, novinu u Beogradu predstavljaće i impozantna “Leptirova krila” koja će biti pozicionirana na istom mestu. 

Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije.


U organizaciji “Balkanopolis centra za modernu tradiciju”, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, biće održan četvrti po redu „Kineski festival svetla“ u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti kineska Nova godina kod nas! Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje.


„I ove godine ćemo uz fantastične svetlosne instalacije dočekati kinesku Novu godinu u Beogradu i Novom Sadu i na taj način doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Raduje me što se tradicija nastavlja i što sve više ljudi privlači ova šarena postavka koja podseća na svet kineskih bajki. ’Kineski festival svetla‘ će i ovog puta biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima prošetate i na siguran i bezbedan način posetite svet kreativne igre svetla“, poručuje umetnik Slobodan Trkulja.


Kineski festival svetla će svečano biti otvoren 31. januara od 17h na Sava Promenadi spektakularnim vatrometom u organizaciji grada Beograda. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17h.Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Sičuana. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji je zanimljiv svim generacijama.Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>