Region

Svet

O sahrani Silvane Armenulić u medijima nije bilo ni reči!

Pevačica Silvana Armenulić je poginula pre 46. godina, a u to vreme o njenoj sahrani u medijima nije bilo ni reči... Nakon tragedije se oglasio vozač kamiona Rastko Grujić, koji je posle uviđaja i pušten na slobodu.

O sahrani Silvane Armenulić u medijima nije bilo ni reči! Screenshoot/Instagram
Ni nakon 46 godina od smrti Silvane Armenulić, ne prestaje interesovanje javnosti za ličnost pokojne pevačice. Mediji su sedamdesetih godina pomno pratili svaki Silvanin korak i pisali o njenom privatnom životu, koji je bio i više nego intrigantan.


Tako je bilo sve do njene smrti, kada su mediji pisali o toj tragediji, ali je zanimljivo da u prvom planu nije bila pevačica, već Miodrag Jašarević, tadašnji najbolji jugoslovenski violinista i dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda.

Dan nakon tragične saobraćajke, 11. oktobra 1976. godine, "Večernje novosti" - tadašnji dnevni list sa najvećim tiražom u SFRJ, objavio je tekst pod nazivom:

"Teška saobraćajna nesreća kod Kolera: Sa koncerta u - smrt" i podnaslovom: "Estradni umetnici Silvana Armenulić, njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Miodrag Jašarević poginuli su u direktnom sudaru "ford granade" i kamiona novosadskih registracija".

- Ford "granada" vlasništvo Silvane Armenulić, kojim je upravljao Miodrag Jašarević, bila je potpuno smrskana, jer je udarila u desni donji deo kabine kamiona. Silvana je sedela do vozača, a njena sestra pozadi - ispričao je tada za "Novosti" Veljko Aleksić, istražni sudija Okružnog suda u Smederevu.

Tada se oglasio i vozač kamiona Rastko Grujić, koji je posle uviđaja i pušten.

- Vozio sam dozvoljenom brzinom i u trenutku kada sam video da mi se približava automobil, naglo sam počeo da kočim, ali sve je bilo kasno. Osetio sam snažan udarac - rekao je vozač, dok je Silvanin kolega Boki Milošević, ispričao kada je poslednji put video Silvanu živu:

- Posle koncerta želeli smo da gledamo utakmicu, ali je Jašarević zbog posla, rešio da pođe ranije sa Silvanom i Mirjanom. Molili smo ga da ostane, ali nas nije poslušao. Pre polaska Silvana se žalila na glavobolju. Kada su krenuli, ona je vozila, ali je verovatno usput ustupila volan Jašareviću - otkrio je Boki.


Sutradan, 12. oktobra 1976. godine "Večernje novosti" objavile su na naslovnoj strani tekst pod nazivom "Utihnula prva viliona", sa Miodragovom fotografijom, a isti naslov je bio i unutar novina. Veća pažnja bila je poklonjena violonisti, dok su sestre Silvana i Mirjana Barjaktarević, koja je takođe bila poginula u saobraćajnoj nesreći bila samo šturo pomenuta.

- Smrt Miodraga Radeta Jašarevića nenadoknadiv je gubitak za našu narodnu muziku. On je posle Vlastimira Pavlovića Carevca, dao pečat jednoj epohi u narodnoj muzici. Izvanredan šef orkestra, vrhunski izvođač i čovek, vaspitač i pedagog - rekao je tada kompozitor Đorđe Karaklajić, dok je Silvana pomenuta u malom antrfileu pod naslovom "Majka", u kome je pisalo da je vest o tragičnoj pogibiji potresla ne samo članove njene porodice, već i mnoge građane Doboja, koji su odlazili da izjave saučešće ucveljenoj Silvaninoj majci.


Tekst se završio citiranjem pevačicinih reči:

- Ja pesmu volim. Samo kad pevam - živim. Ono ostalo, to je samo disanje... Od pesme više - jedino volim majku - prenele su tadašnje "Novosti".

Ono što bi, takođe, trebalo istaći je i činjenica da u dnevnim novinama tih dana, nije bilo umrlica u čast preminule pevačice, kao ni vesti ni reportaža o njenoj sahrani na Novom groblju u Beogradu, na kome se okupio ogroman broj ljudi.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink.rs

Povezane vesti:


>