Zdravlje

Ljubav

Pazite kako pijete vitamin D! Lekari upozoravaju!

Lekari upozoravaju da neodgovoran odnos prema sopstvenom telu može dovesti do trovanja. Pazite kako pijete vitamin D! Ako primetite ove simptome, verovatno je došlo do trovanja!

Pazite kako pijete vitamin D! Lekari upozoravaju! Svet Plus

Jedan od najtraženijih suplemenata je svakako D vitamin!


Da li mi treba vitamin D?


Pre nego što posegnete za kutijom ovog vitamina, neophodno je da se posavetujete sa izabranim lekarom, ali i da proverite nivo ovog vitamina u organizmu. Ovo je jednostavan postupak, koji se sprovodi u svakoj laboratoriji. 


Ako se ispostavi da nemate deficit vitamina D, zaključak je jednostavan – suplementacija nije potrebna!


Ako se ipak ispostavi deficit, što nije tolika retkost u zimskim danima, dozu bi trebalo da odredi lekar.Vitamini na svoju ruku – neophodna je doza opreza

Narod u Srbiji često uzima i antibiotike na svoju ruku. Sa suplementima je tek haotična situacija, a mnogi od nas ih jedemo kao bombonice.

Lekari upozoravaju da ovakav neodgovoran odnos prema sopstvenom telu može dovesti do trovanja.Toksični efekat vitamina javlja se kada nivo u krvi pređe 150 ng/ml,  to se prevashodno  dešava kada osoba prekomerno koristi suplemente. Do ove vrste  “trovanja”  se ne stiže  zahvaljući  ishrani ili izlaganju sunčevoj svetlosti. 


Ako primetite ove simptome, verovatno je došlo do trovanja


1. Učestalo mokrenje

Kada poraste nivo vitamina D, poveća se i koncentracija kalcijuma u krvi. Najlakši način da se telo oslobodi ovog viška, svakako je putem urina.2. Opšta slabost

Konfuzija, vrtoglavica i umor mogu biti simptom različitih bolesti, ali i stresa. Ipak, ako ste u poslednje vreme posezali svakodnevno za vitaminom D, ovakvo stanje može biti posledica  hiperkalcemije koja se razvija kao posledica toksičnosti ovog vitamina.


3. Poremećaji u probavi

Proliv, zatvor, grčevi  i mučnina mogu mogu se javiti uled virusne ili bakterijske infekcije, a hronično ili periodično  se javljaju kod osoba čija je dijagnoza iritabilni kolon. Međutim, svi ovi simptomi mogu biti znak trovanja, kako hranom, tako i kalcijumom uzrokovanog viškom vitamina D.4. Oštećenje bubrega

Do pojave bubrežnih kamenaca može doći  kada nivo vitamina D naglo poraste. Posledica može biti i povreda bubrega.


5. Krtost kostiju

Iako se pri lečenju rahitisa prepisuje kao obavezna terapija, a usko je povezan sa zdravljem kostiju, nikako se ne savetuje  prekomerna ili bespotrebna upotreba vitamina D. Kada se konzumira u većim količinama može negativno da utiče na gustinu i snagu kostiju.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/srbijausrcu

Povezane vesti:


>