Region

Svet

Region

Film Kelti - potraga za identitetom u bioskopima! (VIDEO)

Film Kelti - potraga za identitetom od danas u bioskopima! Beograd, 1993. godina, inflacije, Nindža kornjače, sendviči sa kiselim krastavčićima, atmosefra otuđenosti i izolacije, tako je rediteljka Milica Tomović „obojila“ svoje Kelte. 

Film Kelti - potraga za identitetom u bioskopima! (VIDEO) Promo
Nakon premijere koju su „Kelti“, debitantski dugometražni, igrani film Milice Tomović, imali na 27. Festivalu autorskog filma, ovo domaće ostvarenje od danas je u bioskopima širom Srbije. Autorka filma je uz Tanju Šljivar bila i scenaristkinja.

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.
 
Svetsku premijeru film je imao na čuvenom Berlinskom festivalu – Berlinale 2021, u onlajn izdanju, u programu „Panorama“  i imao veoma pozitivne kritike vodećih svetskih filmskih magazina.„Ime filma ukazuje na to da su se likovi izgubili u zemlji koje više nema, a u kojoj su se osećali veoma dobro. Kako te države nema, jer se u to vreme raspada, kada je radnja filma, likovi su odabrali da budu šta god požele, a to su Kelti“, objasnila je rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović, koja iza sebe ima kratkometražni film „Tranzicija“, kao i režija pet epizoda urbane serije „Jutro će promeniti sve“.

Glavna junakinja priče je majka koja pokušava da drži sve konce u rukama kako na ličnom, tako i na porodičnom planu i uprkos teškim vremenima ćerki organizuje rođendansku zabavu. Dubravka Kovjanić („Stižu dolari“, „Tajkun“) uspešno je dočarala muku, snalažljivost, pa i nostalgiju za prošlim vremenima.

U ulozi oca našao se glumac Stefan Trifunović (Močvara), kao i Milica Grujičić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević kao jedan od onih koji su skupili hrabrost i zaželeli da napuste nekadašnju državu. Jelena Đokić, Nada Šargin i Jovana Gavrilović donose poseban zaplet među odraslima na dečijoj rođendanskoj zabavi.
 
Film „Kelti“ se od danas nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji.


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>