Ostalo

Sme�no

Stvari u koje verujemo, a i nemaju baš nekog smisla!

Stvari u koje verujemo, a i nemaju baš nekog smisla! Ima li veze to što smo seli na ivicu stola sa time da se nećemo udati ili oženiti i da li zaista nećemo imati novca ako novčanik ili torbu spustimo na sto ili pod...

Stvari u koje verujemo, a i nemaju baš nekog smisla! Screenshoot/Youtube

Verovatno ste već dobili upozorenje od svoje bake, tetke i slično da torbu ili novčanik ne spuštate ni na sto, ni na pod jer ako to radite nećete imati novca.


Ako ste školarac i spuštate ranac na pod, knjižica će vam biti puna jedinica...


Ukoliko se zadesite na nekoj proslavi i stolica vam je na ivici stola, odnosno na ćošku, ljudi će vam napraviti mesta jer nije dobro deseti na ovom mestu... Nećete se udati ili oženiti.

Ista vas "sudbina čeka" ako vas neko malo lupi metlom...


Nije dobro seći nokte u tuđoj kući jer ukućanima ostavljate svađu.

Neslogu u kući ostavljate i ako ne popijete do kraja piće koje vam je domaćin sipao.

Slično je i sa verovanjem da nije dobro ostaviti u gostima hranu na tanjiru. 


Još jedno verovanje ili sujeverje veže se za Božić, a to je da ne treba za ručak ili večeru pripremati pernatu živinu.


Ukoliko se ipak odlučite za pernatu živinu vaša sreća će odleteti iz kuće i porodica neće ostati na okupu.Ne poklanjajte upaljač ili nož jer ćete sa tom osobom, od tog trenutka imati samo neslogu.


Jedno od omiljenih sujeverja kod Srba jeste kucanje u drvo. Znate ono "da ne čuje zlo".

Ovo verovanje počiva na starom verovanju da su bogovi živeli u drveću. Kada je neko dolazio da moli za nešto, ritual je zahtevao da najpre dodirne koru. Postojalo je i verovanje da oko drveća obleću duhovi koji su ljubomorni na ljudsku sreću, a kucanje u stablo imalo je svrhu da zagluši uši duhovima, kako ne bi čuli lepe želje.

Kada neko kine, svi po inerciji kažemo "nazdravlje", a znate li zbog čega? Veruje se da duša prilikom kijanja izađe na nos, pa se ovom uzrečicom ona vraća nazad u telo! 

Postoji još jedno sujeverje u vezi sa kijanjem: Ako prilkom razgovora osoba kine, ta priča se smatra kao apsolutno istinita.Sujeverja su deo korozivnog stila življenja, odnosno nemoć da se odgovori na pitanja koja nas okružuju - ocenjuje za sociolog Ratko Božović.


  


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>