Region

Svet

Region

Evo gde je snimana serija Crna svadba!

Evo gde je snimana serija "Crna svadba" i gde se nalazi čuveno groblje! Tu je rađena i serija "Moj rođak sa sela". Malo ko bi po bilo čemu povezao ove dve priče, ali istina je da se obe lokacije nalaze u prelepoj Gruži...

Evo gde je snimana serija Crna svadba! Screenshoot/Instagram





U selu Borač, u srcu Šumadije snjimana je "Crna svadba". Lokalni mediji iz ovog dela Srbije su tokom snimanja pisali da su ekipu posetili rukovodioci opštine Knić, kojoj pripada ovo mesto.


- Ekipa "Crne svadbe" radila je podno čuvenog krša, u etno-domaćinstvima (sedamdesete) i na starom groblju (obred crne svadbe) - navodi se u tekstu.


Za komediju "Moj rođak sa sela" iskorišćen je jedan drugi zaselak. Naime, kuća pukovnika Milomira Vranića, čiji lik igra Vojin Ćetković, ubrzo nakon emitovanja postala je jedno od omiljenih mesta za turiste iz Srbije, ali iz celog regiona. To je rodna kuća nekadašnjeg selektora srpskih odbojkaša Igora Kolakovića, tačnije njegovog dede Čedomira!






- Zaselak danas zovu Kolakovići. Moja sestra od strica Milanka nasledila je tu kuću od svog oca. Njena majka je iz naše porodice, od Kolakovića - ispričao je Kolaković za Kurir.


U Boraču, sada već čuvenoj filmskoj lokaciji, rađene su i serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i "Ravna gora".

"Crna svadba" je mistična priča koja prati sudbinu dvojice inspektora koje tumače Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a igraju još Jelena Đokić, Slavko Štimac i Toni Mihajlovski. Čuvena scena i naziv serije potekli su od starog vlaškog obreda sahranjivanja mladića u svadbenom odelu koga ispraća verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Iako se uglavnom vezuje za Vlahe, ima ga i među drugim narodima, a etnolozi kažu da su ga praktikovali i stari Rimljani. 



Ovaj vlaški običaj danas je u izumiranju. Zabeleženo je da je poslednja crna svadba organizovana 2004, a pre toga 1991. godine. O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre devedesetih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi. Na grobu je bila i rajska sveća, a nije bio redak slučaj ni da ona pre toga prenoći u crkvi kako bi bila osveštana. Crkva je u međuvremenu promenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kurir.rs

Povezane vesti:


>