Zdravlje

Ljubav

Profesor Adam Fin: Nevakcinisane trudnice ne treba da odlažu vakcinaciju!

Profesor Adam Fin, član Zajedničkog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, rekao je da nevakcinisane trudnice ne treba da odlažu vakcinaciju do kraja trudnoće!

Profesor Adam Fin: Nevakcinisane trudnice ne treba da odlažu vakcinaciju! Screenshoot/Youtube




Profesor Adam Fin kaže da nevakcinisane trudnice ne bi trebalo da "odlažu vakcinaciju sve dok se trudnoća ne završi, već da se vakcinišu dok su trudne".

Profesor tvrdi da su trudnice u znatno većem riziku da se ozbiljno razbole od kovida u poređenju sa ženama iste starosti koje nisu bile trudne. Profesor je upozoriio da to povećava rizik od prevremenog porođaja, kao i rizik za dete.

Fin je rekao za Bi-Bi-Si: Zato, trudnice gde god da ste u trudnoći, javite se, vakcinišite se i zaštitite sebe i svoju bebu što je pre moguće.



Nema rizika, i veliki broj trudnica je primio vakcine, a nema izveštaja o izgubljenoj trudnoći ili oštećenju ili povredi fetusa. 

"Za sada nema dokaza o bilo kakvom riziku od vakcine, ali ima mnogo dokaza o stvarnom riziku od infekcije." - kaže Fin.



Umrla nevakcinisana trudnica

Saika Parvin (37) iz Birmingema prebačena je u bolnicu u septembru nakon što se zarazila kovidom, a njena ćerka je rođena hitnim carskim rezom kada je bila u osmom mesecu trudnoće.

Umrla je 1. novembra pre nego što je dobila priliku da u rukama drži svoje novorođeno dete. Njen brat je kasnije apelovao: Molim sve, molim vas, primite vakcinu. Spasite sebe i svoje najmilije.

"U trudnoći nikada nije kasno da se vakcinišete ili razgovarate sa babicama ili lekarom opšte prakse ili akušerom i možemo smanjiti broj ljudi u bolnici i na intenzivnoj nezi. Veliki broj podataka o bezbednosti vakcina je veoma pozitivan." - kaže glavni naučni savetnik Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu, profesor Lusi Čepel





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>