Zdravlje

Ljubav

Muškarci oprez! Pojavila se opaka polna bolest!

Pojavila se opaka polna bolest! Bolest zvana donovanoza se manifestuje kroz formiranje čireva na genitalijama. Muškarci oprez, kod vas se pojavljuje dva puta češće nego kod žena!

Muškarci oprez! Pojavila se opaka polna bolest! Svet Plus
Ovo se može dogoditi i kod muškaraca i kod žena, ali kod muškaraca se bolest pojavljuje dva puta češće nego kod žena. Donovanoza je poznata i kao „Granuloma inguinale“ (ingvinalni granulom), to je polno prenosiva bolest, ona može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva ako se nakon upale ne sprovede odgovarajuća terapija.

Za pojavu bolesti je odgovorna bakterija Klebsiella granulomatis.


Tropska bolest

Ova tropska polna bolest se primarno pojavljuje u zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje, u srednjoj i severnoj Australiji. Ali uočena je i u Vijetnamu ili nekim afričkim državama. Donovanoza pripada u red takozvanih STD-ova, polno prenosivih bolesti. U Evropi je prilično retka. Na Starom kontinentu se na listi najčešćih polnih bolesti još uvjek nalaze hlamidija, sifilis ili gonoreja.

Ipak, neki lekari iz Velike Britanije sada upozoravaju na moguće širenje ove infekcijske bolesti. U toj je zemlji naime uočen porast broja registrovanih slučajeva donovanoze, piše Deutsche Welle.

Obzirom na to da donovanoza ne izaziva bolove, često je obolele osobe jednostavno previde. Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda u njihovoj blizini počinju da se formiraju čirevi. Kad se dodirnu, oni počinju da krvare. Mogu se pojaviti na raznim delovima tela, ali uglavnom u području genitalija.

Kod muškaraca je posebno pogođen polni organ, kod žena unutrašnja strana stidnih usana. Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na kraju bolest uništava tkivo. Vreme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može proći između nedelje i 16 nedelja.

Dijagnoza


Većina ljudi koji se zaraze donovanozom su stari između 30 i 40 godina. Za potrebe dijagnoze lekari uzimaju bris pogođenog dela tela, odnosno tkiva. U slučaju potrebe se radi i analiza ćelija.

Lekari tako mogu da ustanove da li se radi zaista o donovanozi ili nekoj drugoj polnoj bolesti sa sličnim simptomima. Na primer o sifilisu.


Rani tretman bolesti jako važan

Ako je dijagnoza potvrđena i jasna, lekari pacijentima propisuju uglavnom antibiotike. Pod uslovom da bolest počne da se leči u ranoj fazi, moguće je kompletno ozdravljenje. A ako se radi već o naprednom stadijumu, moguće posledice su edemi, „stiskanje“ mokraćne cevi, vagine ili analnog kanala. A mogući su i trajni ožiljci.

U slučaju infekcije, ljudski organizam ne gradi imunitet protiv uzročnika bolesti, a to znači da nema zaštite od moguće nove infekcije.


Prevencija


Kao i kod svih drugih bolesti koje se prenosi intimnim kontaktima i kod donovanoze važi staro pravilo: najbolja zaštita od uzročnika infekcije prilikom odnosa je korišćenje kondoma. U tropskim zemljama ovo je endemska bolest, prenosi DW.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/krstarica

Povezane vesti:


>