Lepota

Ljubav

Preterano opadanje kose: Ovo je najvažniji vitamin koji vam fali!

Preterano opadanje kose je u nekom periodu veliki problem mnogih ljudi! Dermatolozi otkrivaju kako da sprečite katastrofu! Ovo je najvažniji vitamin koji vam fali!

Preterano opadanje kose: Ovo je najvažniji vitamin koji vam fali! Svet Plus




Kako se poslednjih godina mnogo govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su želeli da provere koliko on može da pomogne kada je u pitanju sprečavanje opadanja kose, stanju koje trenutno utiče na kvalitet života kod 80% muškaraca ali i 50% žena koje su u pedesetim godinama.


U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva dermatologa su navela: 


"Vitamin D je sigurno deo ciklusa rasta i ispadanja kose, tačnije folikula dlake"


Kako su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin deluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da sprovedu istraživanje kako bi proverili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski preparat za one koje muči preterani gubitak kose, piše Ordinacija.hr.

Ovo istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika veza između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale vezu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koji utiče na 3 posto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamenjene razvojem ožiljkastog tkiva.







Moguće je da upravo uticaj koji vitamin D ima na oporavak kože utiče i na oporavak temena.

Stručnjaci za lepotu, poput dr Rejčel Kohran Gaters, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, kao i da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule i stvaranja nove kose.

Do opadanja kose dolazi kada na folikul deluje neka štetna materija spolja ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo da funkcioniše.

Normalno je da ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prevremenom prekidu anagene faze i prelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno proređuje. 

Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma, bolest, hospitalizacija, hirurški zahvat, pothranjenost i lekovi.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika/ordinacija.hr

Povezane vesti:


>