Zdravlje

Ljubav

Obožavate pljeskavice? Kad je progutate, telo se bori kao protiv bolesti!

Od nje stradaju i srce i imunitet! Obožavate pljeskavice? Kad je progutate, telo se bori kao protiv bolesti! Samo jedna porcija ovakve brze hrane sadrži više od 500 kalorija i neverovatnih 25 grama masti! 

Obožavate pljeskavice? Kad je progutate, telo se bori kao protiv bolesti! Screenshoot/Instagram
Sočno mleveno meso, mekana zemička i gomila ukusnih priloga... Već ste ogladneli?

Ipak, nutricionsti često upozoravaju na štetno dejstvo mesa na naš organizam, ali sigurno niste znali da samo jedna pljeskavica ovako utiče na telo!

Samo jedna porcija ovakve brze hrane sadrži više od 500 kalorija i neverovatnih 25 grama masti! Više od pola te količine su zasićene i trans masti, koje imaju štetno dejstvo na organizam.

Dalje ćete uneti najmanje 40 grama ugljenih hidrata i čak deset grama šećera! Ako pazite na unos šećera, znajte da je jedan burger kao dve i po kašičice ovog belog sastojka.

Unećete i neverovatnih 1.000 miligrama soli, a evo šta će se dogoditi u telu:Oko 15 minuta nakon što ste jeli, šećer u krvi će naglo skočiti dok telo pokušava da sve te kalorije pretvori u energiju. 


Oslobodiće se insulin da bi regulisao taj skok, i možda ćete ga izlučiti previše što znači da ćete opet biti gladni vrlo brzo, iako ste upravo uneli kaloričan obrok. 


Često unošenje ovakve hrane dovešće do začaranog kruga insulinske rezistencije koji uvodi organizam u dijabetes.


Kod muškaraca, sva ta zasićena masnoća izazvaće i problem sa arterijama, koje neće moći da se šire kako bi trebalo i rizik od srčanih bolesti će biti povećan.

Sva ta so dodatno će zakomplikovati funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, a negativni efekti počinju već posle pola sata. 


Trigliceridi i masne kiseline u krvi će skočiti, arterije će se jedva boriti sa poslom koji bi trebalo da obave.


Sigurno niste znali da ovakav "napad" na organizam, koliko god bio ukusan, izaziva čak i reakciju imunog sistema. Naš imunitet će ove količine nezdravih supstanci tretirati kao infekciju i upaliće mehanizme odbrane.

Dakle, sledeći put kada vam se jede pljeskavica - ovo su efekti bez pomfrita i gaziranog soka - dobro razmislite šta radite svom telu.
Viber

Autor: O.J
Izvor: Mondo

Povezane vesti:


>