Ostalo

Smeno

Začeće svetog Jovana Krstitelja! Dan milosti i čuda! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 6. oktobra, obeležavaju Začeće svetog Jovana Krstitelja! Ovo je dan milosti i čuda! Običaj je da se na ovaj dana porodica okupi i proslavi ljubav i bogatstvo koje ima u vidu podmlatka.

Začeće svetog Jovana Krstitelja! Dan milosti i čuda! (VIDEO) Screenshoot/Youtube

Na današnji dan proslavlja se milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete.

Priča kaže da su Jovanovi roditelji bili stari ljudi – Zaharije i Jelisaveta kojima je najveća želja bila da dobiju dete, ali to se nikako nije dešavalo. Ipak, ovaj par nije odustajao od svojih molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo! Jelisaveta je ostala trudna.


Kada se Jovan rodio, od njegovog presrećnog oca je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on to uradio, dete je odmah progovorilo.

Bilo je tada jasno da Bog ima neke velike planove za Jovana. Kao mlad, on je živeo kao pustinjak i kritikovao moralno posrnuće sveta u kojem je živeo, a kao stariji je počeo da krsti ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem“.


Zbog ovoga je ovaj svetitelj dobio i naziv Preteča jer prethodi Isusu, a Kristitelj je jer je u reci Jordan, prema predanju, krstio i Isusa Hrista.


Svetog Jovana je pogubio judejski kralj Irod odsekavši mu glavu, a dan Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, a ne mogu da imaju dece. Narod kaže da će i oni, dokle god duboko veruju u Boga i mole mu se, zavredeti njegovu milost.

Oni koji već imaju decu, na današnji dan treba da se podsete kolika su ona radost i da im pokažu ljubav i koliko ih vole. Zato danas obavezno provedite vreme sa svojim mališanima, radujte se i uživajte i videćete – ljubav će vam se vratiti stostruko!
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>