Ostalo

Sme�no

Prevare u marketima! Jeftin sirup u medu i piljevina u siru!

Mnogi ljudi gledaju da prođu jeftinije u kupovini ali često se treba zamisliti nad nekim cenama! Prevare u marketima! Jeftin sirup u medu i piljevina u siru, odnosno u parmezanu...

Prevare u marketima! Jeftin sirup u medu i piljevina u siru! Svet Plus
 Stručnjaci kažu da treba paziti što kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovno izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše laže. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači mešaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju paziti na nivo šećera u krvi nikako ne bi smele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače.

Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite od nekoga ko ima pčele, odnosno svoje košnice i kome verujete.

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se tamo samo punilo u boce, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razređeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvek treba gledati cenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstradevičansko maslinovo ulje košta.


Podatak koji najviše šokira otkriven je još 2016. godine. Jedna tvrtka je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakovanja punili s malo sira i puno – piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u talijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se sme zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/večernji

Povezane vesti:


>