Ostalo

Sme�no

Melonpan, čuveni japanski slatki hleb! (RECEPT)

Melonpan je popularan, japanski slatki hleb. Oni ga čestu jedu, a sada ga možete probati i vi. Malo je zahtevan za pripremu, ali vredi svakog truda. Toliko je ukusan da nećete moći da prestanete da jedete. 

Melonpan, čuveni japanski slatki hleb! (RECEPT) Screenshoot/Youtube



Melonpan se pravi na razne načine, a u ovom receptu je predstavljena standardna i čokoladna verzija. 


Pripremaju se 2 vrste testa koje se spoje, malo zaseku, pa ispeku. Ovaj slatki hleb možete da poslužite kada vam dođu gosti ili ako želite da iznenadite nekoga nesvakidašnjim desertom. 



Sastojci:

70 g neslanog putera
70 g šećera
limunova korica
1 kašičica limunovog soka
30 g jaja
135 g brašna za kolače
30 g mlevenih badema
8 g kakao praha





Za testo:

200 g brašna
30 g šećera
prstohvat soli
3 g suvog kvasca
jaje + mleko = 85g
45 ml vode
30 g neslanog putera




Još:

čokoladne mrvice 
šećer 








Priprema:

Umutite puter sobne temperature, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Zatim dodajte renadnu koricu limuna i limunov sok promešajte. Jaje umutite, pa izmerite 30 g i dodajte u smesu. Dobro promešajte. Ostatak jajeta ostavite sa strane. Dodajte badem i prosejano brašno. Dobro sjedinite testo. Od dobijenog testa izmerite 6 loptica od po 28 g, a zatim u preostalo testo dodajte kakao i sjedinite. Izmerite još 6 loptica od po 29 g. Stavite providnu foliju preko lopte od testa i rastanjite. Tako uradite sa svakom lopticom testa i pokrivene ih ostavite u frižideru. 

Za to vreme napravite drugo testo. Uzmite preostalo jaje i dodajte mleko da dobijete ukupno 85 g. Brašno, šećer, so i kvasac pomešajte, pa dodajte mleko i jaje, kao i vodu. (količina vode se menja u zavisnosti od vrste brašna, prilagodite je povećavanjem ili smanjenjem količine). Prvo sjedinite, pa umesite glatko testo. Zatim dodajte puter sobne temeprature i nastavite da mesite. Pokrijte testo i ostavite sat vremena. 


Isecite testo na 12 jednakih delova, oblikujte loptice, pokrijte i ostavite još 15 minuta. Zatim uzmite prvih 6 loptica, malo spljoštite, pa opet oblikujte loptu. Obmotajte svetlo testo okolo (ono koje je stajalo u frižideru), a zatim vrh umočite u šećer. Uzmite drugih 6 loptica testa, spljoštite rukama i u sredinu stavite komadiće čokolade, pa oblikujte loptice ponovo. Preko obmotajte tamno testo (ono koje je stajalo u frižideru) i umočite vrh u šećer. Na svakom napravite par rezova varjačom uzduž i popreko, do dobijte kvadrat. Ostavite ih sat vremena da se udvostruče. Zatim ih poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Ohladite, pa poslužite. 







 

Na koji način običan limun može da stvori pravu magiju!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Stvar ukusa

Povezane vesti:


>