Zdravlje

Ljubav

Autofagija: Šta se dešava kada organizam pojede sve bolesne ćelije?

Autofagija znači da naš organizam posle 12 sati više nema hrane, hoće da jede, naše ćelije jede proteine, tj. naše druge ćelije, u nekoj selekciji, prvo one koje su bolesne, pa jede one gde je loš DNK, znači organizam je vrlo pametan, ne jede zdrave ćelije. Šta se dešava kada organizam pojede sve bolesne ćelije?

Autofagija: Šta se dešava kada organizam pojede sve bolesne ćelije? Screenshoot/Instagram





Autofagija je sve popularniji način ishrane, koji se naziva još i isprekidanim postom, a najčešće podrazumeva 16 sati gladovanja dnevno. Sve o ovom režimu, koji mnogi pogrešno nazivaju dijetom, objasnila je nutricionistkinja Branka Mirković u emisiji "150 minuta".


"To nije dijeta već način ishrane, gde postoji i redukcija, ali to je stil života i ishrana koja će nam doneti dobro zdravlje. Evo vidite Novaka, koliko ima energije. Znači, može svako da je primeni, zdravi, ali i bolesni ljudi."







Nutricionistkinja je objasnila i koliko i šta treba jesti tokom osam sati.

"Možemo da jedemo praktično ono što bismo i inače jeli u okviru našeg načina života. Netačno je da jedemo bilo šta za tih osam sati, da se natrpavamo različitom hranom i da je to dozvoljeno. Loša i netačna objašnjenja kažu da za tih osam sati može da se jede šta god hoćete. Tačno je da treba da prilagodimo našem načinu i stilu života, ali Jošinori Osumi je dao još jednu odredbu, on je rekao jedite do 80 odsto sitosti. Znači, ne treba da budemo presiti, nego malo gladni."


Branka Mirković ima 70 godina, i sama se pridržava autofagije, a evo šta kaže o tome kako je to uticalo na njeno zdravlje.

"Odlično se osećam, imala sam neke zdravstvene probleme koje sam toliko rešila da me vrhunski profesor pitao kako je to moguće u vašim godinama. Nešto što je neočekivano da se reši, barem da se poboljša zdravstveno stanje, to je isto rezultat autofagije. Autofagija obnavlja ćelije, podmlađuje i regeneriše ih."




U toku osam sati tokom dana, kada bi trebalo da jedete, možete jesti dva ili tri obroka.

"Možemo dva ili tri obroka u toku osam sati, nutricionista odredi koliko kalorija i šta treba da jedemo ili to odredimo sami ako se već zdravo hranimo, ali ne moramo da jedemo ni tri obroka. Uglavnom predlažem da se ne jede uveče, suština je da od večere do doručka prođe 16 sati. Čak i ako pogrešite, dovoljno je da to ispoštujete i vraćate se u autofagiju."

Mirković ističe da je autofagija režim ishrane koji svi mogu da primenjuju.



"Svi mogu da primenjuju ovaj stil ishrane, i dijabetičari, samo je važno da jedu hranu koja je u skladu sa dijabetesom. Jedino nije primenljiva kod krajnje faze, terminalne faze kancera, u svim ostalim fazama se primenjuje."



Ona objašnjava da se autofagija dešava između 12. i 16. sata gladovanja, a ako se izdrži duže, čisti se i tanko crevo i čitav organizam.



"Šta se radi u okviru 16 sati? Posle 12. sata naš organizam više nema hrane, hoće da jede, naše ćelije jedu proteine, tj. naše druge ćelije, u nekoj selekciji, prvo one koje su bolesne, pa jede one gde je loš DNK, znači organizam je vrlo pametan, ne jede zdrave ćelije. Šta se dešava kada on pojede sve te bolesne ćelije? On onda krene da jede po starosti. Naša koža se menja na mesec dana, znači svaki organ ima svoju zamenu ćelija. Onda on jede one najstarije i po tom principu se mi u stvari regenerišemo i naši organi i podmlađujemo jer i koža se podmladi. To je veoma bitno da znamo."

U periodu gladovanjamožete da pijete vodu, kiselu vodu, limunadu, kafu bez šećera i mleka, prenosi Mondo.

"Ako baš želite nešto, onda da to ne bude više od 50 kalorija jer onda se opet uključuje pankreas."

Na pitanje koliko dugo treba da se primenjuje autofagija, nutricionistkinja Mirković je izričita – stalno!

"Autofagija treba da se primenjuje celog života, najveća laž je da treba da jedemo pet puta dnevno, to uopšte nije tačno".




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>