Zdravlje

Ljubav

Kada tunjevina postaje opasna po zdravlje?!

U letnjim danima riba u kombinaciji sa nekom salatom je idealan obrok. Često konzumiramo onu iz konzerve ali treba znati kada tunjevina postaje opasna po zdravlje!

Kada tunjevina postaje opasna po zdravlje?! Svet Plus






Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s pirinčem, testom ili salatom, imamo loše vesti. Iako sadrži proteine, tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno! Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše. Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function", upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.






"Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog creva" i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbiruje kroz propusna creva", objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Zaključak je da konzervirana tunjevina nije štetna ako je jedemo u malim količinama.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepaisrecna

Povezane vesti:


>