Zdravlje

Ljubav

Da li je kukuruz zaista dobar za naše zdravlje?

Kukuruz je omiljena letnja poslastica mnogih ljudi, ali nutricionisti i poštovaoci zdravog načina života imaju dvosmislen stav prema njemu. Da li je kukuruz zaista dobar za naše zdravlje?

Da li je kukuruz zaista dobar za naše zdravlje? Svet Plus





Kukuruz je bogat biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima – karotenoidima, koji mu daju jarko žutu boju. Istovremeno, biljka sadrži pristojnu količinu šećera, skroba, glutena i mnogih drugih supstanci, čija upotreba je veoma upitna.

Blagotvorna svojstva


Kukuruz duguje svoju sjajnu boju snažnim prirodnim antioksidansima – karotenoidima. Njihov sadržaj u kukuruzu je dovoljno velik, što im omogućava da štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju proces starenja. Uz to, karotenoidi igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida – mogu sprečiti degeneraciju očiju povezanu sa godinama i smanjiti rizik od katarakte. Aktivne supstance u zrnu kukuruza značajno poboljšavaju varenje, sprečavaju upale i bolesti gastrointestinalnog trakta – kukuruz je naročito dobar za crevno zdravlje.



Zašto ne treba jesti kukuruz prečesto?


Kukuruz spada u skrobno povrće, što znači da ukoliko želite da smršate, nije vaš pomoćnik. Skrob je polisaharid, u procesu varenja se pretvara u glukozu što, kao što znate, u velikim količinama dovodi do povećanja telesne težine i niza zdravstvenih problema. Kukuruz takođe sadrži puno šećera, što podrazumeva veliko opterećenje ugljenih hidrata i prilično visok sadržaj kalorija.






Uz to, kukuruz sadrži antinutrijente. Na primer, kukuruzne žitarice su bogate cinkom, magnezijumom i manganom, neophodnim za pravilno funkcionisanje tela, ali se zahvaljujući fitinskoj kiselini (antinutrijentima) praktično ne apsorbuju, piše Stil

U potpunosti odbiti kukuruz, posebno ako ga stvarno volite, nije obavezno. Jednostavno bi trebalo samo ograničiti konzumiranje.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Krstarica

Povezane vesti:


>