Zdravlje

Ljubav

Prirodna sredstva za svež dah!

I dok su neki ljudi uvereni da imaju zadah iako im je dah potpuno neutralan, drugima se zaista veoma neprijatno oseća iz usta, a da toga nisu svesni. Prirodna sredstva za svež dah! 

Prirodna sredstva za svež dah! Svet Plus




U više od 90 odsto slučajeva neprijatan dah potiče iz samih usta, gde su bakterije uvek prisutne. Najčešći uzrok zadaha prvenstveno je loša higijena zuba, ali i konzumacija određenih namirnica poput crnog i belog luka.

Teško je namirisati vlastiti dah, zato zamolite nekoga kom verujete da vam da iskreno mišljenje - negde sredinom dana, ali ne neposredno posle obroka. Ako su vaše sumnje potvrđene, postoji mnogo prirodnih rešenja i postupaka, kao i lekova iz kuhinje kojima možete uspešno ukloniti neprijatan dah. Srpski telegraf otkriva na koje načine da se oslobodite ovog problema.








Redovno perite zube i jezik

Zube perite najmanje dva puta dnevno, a najmanje jednom očistite ih zubnim koncem. Ne smete zaboraviti na jezik, koji treba nežno, ali temeljno iščetkati četkicom za zube. Od pomoći vam mogu biti i specijalno dizajnirane strugalice za jezik, koje uklanjaju bakterije, ostatke hrane i mrtve ćelije. Četkicu menjajte na svaka tri meseca, a proteze i zubne aparate čistite svakodnevno.



Ostavite pušenje

Osim što uzrokuje mnoge ozbiljne bolesti, uključujući i rak, pušenje može oštetiti vaše desni, umrljati zube i vaš dah učiniti neprijatnim.



Održavajte vlažnost u usnoj duplji

Ne dozvolite da vam usta budu suva jer smanjeno lučenje pljuvačke, osim lošeg daha, može izazvati i karijes. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno, a mogu vam pomoći i žvakaće gume i bombone bez šećera, koje stimulišu lučenje pljuvačke. Usta se prirodno isušuju i dok spavate, zbog čega je dah ujutro obično neprijatan, pa bi trebalo da razmislite i korišćenju sobnog ovlaživača tokom noći.







Neutrališite miris crnog i belog luka

Čak ni pranje zuba ne pomaže nakon konzumiranja ovog povrća jer supstance sadržane u njemu ulaze u vaš krvotok i putuju do pluća, odakle ih izdišete. Ipak, postoji nekoliko delotvornih rešenja. Da biste smanjili zadah od belog luka, pojedite sirovu jabuku. Pokazalo se da enzimi u jabuci deluju kao prirodni dezodorans za zadah izazvan sulfidima iz belog luka. Takođe, pijenje mleka nakon obroka s belim lukom može značajno poboljšati dah.

PRIRODNA SREDSTVA ZA SVEŽ DAH


Peršun

Ovaj začin je popularan narodni lek za zadah. Njegov svež miris i visok sadržaj hlorofila imaju dezodorišući efekat. Ako niste u mogućnosti da operete zube, jednostavno sažvaćite nekoliko listića svežeg peršuna.

Jogurt

Zahvaljujući zdravim bakterijama laktobacilima, jogurt može pomoći u smanjenju neprijatnog daha. Preporučuje se da popijte barem šolju običnog jogurta dnevno.

Seme komorača, anisa i karanfilića

Još od antičkih vremena seme komorača, anisa i karinfilića koristilo se za osvežavanje daha. Ove semenke su slatkog i intenzivnog ukusa, a sadrže aromatična esencijalna ulja, koja neutrališu zadah. Grickajte ih kada niste u mogućnosti da operete zube ili nakon problematičnog obroka.

Voće i povrće

Istraživanja pokazuju da vitamin C pomaže u povećanju proizvodnje pljuvačke, što direktno uklanja zadah. Uvrstite u ishranu voće i povrće koje je bogato ovim vitaminom, kao što su pomorandže, limun, paprike, nar, breskve i papaja. Još jedan prirodan i lak način da osvežite dah jeste grickanje hrskavog povrća poput jabuke, celera ili šargarepe. Ovo voće i povrće deluje kao prirodna četkica za zube i pomaže u uklanjanju bakterija koje izazivaju loš dah.


Zeleni čaj i nana

Obe vrste čaja imaju dezinfekciona i dezodorirajuća svojstva koja mogu privremeno osvežiti dah. Skuvajte po šolju zelenog čaja i onog od nane i pre spavanja ih stavite u frižider. Ujutro čaj sipajte u plastičnu flašicu i ponesite sa sobom. Za svež dah polako ga pijuckajte tokom dana.

Đumbir

Iako se odavno koristi kao lek za smirivanje želudačnih tegoba, isto tako povoljno deluje i na loš dah. Za ispiranje usta narendajte svež đumbir i pomešajte ga s limunom i toplom vodom. Za dugotrajno svež dah žvaćite sirov komadić đumbira, a ako vam je veoma ljut, možete ga pojesti s parčetom jabuke.






DELOTVORNE VODICE ZA ISPIRANJE USTA


Vodica sa sodom bikarbonom

Rastvorite dve kašičice sode bikarbone u šolji tople vode. Ovu tečnost grgoćite u ustima najmanje 30 sekundi pre nego što je ispljunete.

Vodica sa jabukovim sirćetom

Dodajte dve kašike jabukovog sirćeta u čašu vode. Ispirajte usta ovom vodicom najmanje 30 sekundi pre nego što je ispljunete da biste neutralisali miris i trenutno osvežili dah.


Vodica sa morskom solju

Prirodan način da trenutno osvežite dah je ispiranje usta slanom vodom. Jednostavno dodajte malo morske soli u čašu tople vode, dobro promešajte i ispirajte usta oko pola minuta, pa ispljunite.



Vodica sa uljem mente

Nakapajte od dve do tri kapi eteričnog ulja mente u pola čaše tople vode. Mućkajte u ustima oko 30 sekundi, pa ispljunite. Radite to nakon svakog jela, ali i ujutro, čim se probudite, kao i uveče pre spavanja.



Kada da se obratite lekaru

Ako se vaš zadah nastavi uprkos svim naporima, vreme je da se obratite za pomoć stomatologu i lekaru opšte prakse. Zadah iz usta može biti uzrokovan pokvarenim zubima ili infekcijama desni, ali može biti i simptom dijabetesa, bubrežne insuficijencije i drugih ozbiljnih oboljenja.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>