Ostalo

Smeno

Sveta Trojica: Zatražite oprost svih grehova! (VIDEO)

Sveta Trojice, Duhovi ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i izraz proslava Pedesetnice. Zatražite oprost svih grehova!

Sveta Trojica: Zatražite oprost svih grehova! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
Ovaj praznik se slavi i kao dan rođenja crkve, jer se u Delima Apostolskim govori da su su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.


Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove. Nakon liturgije služi se večernje. Na njemu se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ispeleteni venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila.


Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebalo da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.


Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđuje harmoniju u domu.


VLAŠKI OBIČAJI

U istočnoj Srbiji dan uoči samog praznika, na dan Trojica i dan posle, veruje se da Vlahinje najbolje proriču sudbinu. Tada baju vodicu za skidanje čini, predviđaju budućnost i prave biljne meleme za izlečenje i napredak.


U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.


U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu. One predstavljaju rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda.

Omiljeno  mesto na kome se rusaljke okupljaju su krošnje drveća, pa se zato ne preporučuje penjanje po drveću da se ne bi uznemirile i zaposele osobu.

Jedino što vas od rusaljki može zaštititi je čen belog luka ili pelina. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Opanak

Povezane vesti:


>