Region

Svet

Region

Domaći film Vampir! Eva Ras u ulozi jezive baba Drage! (VIDEO)

Domaći film "Vampir"! Eva Ras u ulozi jezive baba Drage! Radnja filma govori o čoveku iz Londona koji dolazi u malo selo u Srbiji da čuva lokalno groblje... 

Domaći film Vampir! Eva Ras u ulozi jezive baba Drage! (VIDEO) Screenshoot/Instagram




U Rujišniku kod Trstenika krajem prošle godine pala je poslednja klapa dugometražnog, autorskog filma strave i užasa pod radnim nazivom „Vampir“.


Glavni glumac, scenarista i reditelj je Branko Tomović, koji ima već dve decenije bogatu filmsku karijeru gradi u Evropi i Americi.


Branko Tomović (39), rođen je u Nemačkoj, studirao je glumu na prestižnom institutu “Li Strazberg” u NJujorku, a na velikom platnu debituje 2001. godine glavnom ulogom u filmu “Daljinski upravljač”. Od tada smo ga gledali u hitovima “Bornov ultimatum”, “Slobodan svet”, “Vukodlak”, serijama “24”, “Povratni udarac”, “Psi Berlina”, “Spajds” i u još više od 60 naslova, kako američke, tako i evropske produkcije.


Snimao je sa zvezdama kao što su Benisio del Toro, Entoni Hopkins, DŽeraldina Čaplin, Met Dejmon, Debi Hari, Kifer Saterlend, a posle decenija zapažene filsmke karijere Tomović ovih dana ostvaruje jedan od svojih snova. Na horor filmu “Vampir”, čija je radnja smeštena u ruralnu Srbiju i protkana je našom mitologijom, Branko će sarađivati sa našim glumcima i na taj način prvi put u profesionalnom smislu biti u dodiru sa otadžbinom.






Vaš najnoviji film “Vampir” motivisan je srpskom mitologijom. Zašto se opredelili baš za ovaj motiv?


Srpska istorija nudi toliko sjajnih priča. Naš film je inspirisan stvarnim slučajevima vampira koji su se dogodili u Srbiji početkom 1700-ih. To je bilo doba u kom su začete priče o vampirima. Iako je “Vampir” postavljen u moderno doba, zasnovan je na tim mitovima, sujeverjima i narodnim elementima. Moji roditelji su iz malog sela u centralnoj Srbiji i napisao sam ceo film sa lokacijama koje postoje u tom selu – to groblje, stara kuća mog dede. Film je inspirisan pričom iz tog regiona. Moj omiljeni žanr je horor jer nema ograničenja za vašu maštu – tako da je to bila savršena kombinacija. Inspiraciju crpim uglavnom iz umetnosti, sjajnih slika i noćnih mora. Želim da pomešam horor žanr sa evropskom arthouse žanr. Želim da učinim nešto veoma zastrašujuće, a opet lepo i vizuelno estetsko.







Na tom filmu sarađujete sa mnogobrojnim domaćim glumcima. Čime ste se vodili pri izboru umetnika koji će dočarati uloge?


Iako ćemo snimati na engleskom, bilo mi je važno da imamo lokalne glumce kako bi film bio što autentičniji. Imali smo mnogo glumaca na kastingu i bili smo veoma otvoreni prema srpskim glumcima za ceo proces. Šarmantnu i nemilosrdnu Vesnu u tom mestu igraće divna Gorica Regodić. Pre nekoliko godina upoznao sam Goricu preko Stevana Filipovića na njihovoj londonskoj premijeri filma „Pored Mene“. Poslala nam je kasting materijal za Vesnu i kad sam to video to je bilo baš ono što sam imao na umu za tu ulogu. Joakim Tasić glumi oca Radosava, mladog sveštenika koji pokušava sačuvati Arnauta od zlih namera seljana. Ovu ulogu sam napisao za nekoga u 60-im godinama, ali imao sam skype kasting sa Joakimom i on je bio savršen, pa sam odlučio da promenim ulogu zbog njega. I veoma smo ponosni što u našem filmu imamo i Evu Ras, legendu jugoslovenske kinematografije. U svojoj bogatoj uzbudljivoj karijeri sarađivala je sa nekim od najprestižnijih reditelja kao što su Dušan Makavejev, Aleksandar Petrović, Živko Nikolić, Emir Kusturica i Ferenc Kardos. Eva Ras glumi misterioznu Babu Dragu, koja kroz noćne vizure vodi Arnauta u mrak. Jako ćete se uplašiti od nje nakon što pogledate film!







Razmišljate li o tome da “zagrizete” malo dublje u srpsku mitologiju, pa da posle “Vampira” na bioskopskom platnu ili u nekoj TV serije oživite i druge junake iz domaće tradicije? Možda vile?


Za sada sam fokusiran samo na film “Vampir”. Ovo je moja beba i dobija moju punu pažnju. “Vampir” nudi priliku za nastavak, ali prerano je o tome razmišljati. Srbija nudi puno u svakom smislu, bogatu istoriju, neverovatne lokacije, ima toliko priča i materijal za filmove. Verovatno ću uvek ostati na mračnijoj strani i možda ću ubuduće istraživati vukodlake i veštice.



 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: filmitv.rs

Povezane vesti:


>