Zdravlje

Ljubav

Najbolji afrodizijak, čisti krv, leči nesanicu, ubrzava metabolizam!

Začin koji simbolizuje ljubavi i bogatstvo, a ima neverovatno dejstvo po naše zdravlje! Najbolji afrodizijak, čisti krv, leči nesanicu, ubrzava metabolizam! Njegovo veličanstvo ŠAFRAN!

Najbolji afrodizijak, čisti krv, leči nesanicu, ubrzava metabolizam! Svet Plus




Šafran je vekovima simbol bogatstva i mudrosti i dobija se iz cveta biljke iz porodice irisa. Koristi se samo prašnik, dok se latice ponekad upotrebljavaju u medicinske svrhe. Iako se već neko vreme vodi polemika odakle potiče ova biljka, mnoge stvari ukazuju da je to bio Krit u Grčkoj, a danas se kultiviše od zapadnog Mediterana do Indije. 


Period kada se šafran ručno bere je vrlo kratak, od kraja oktobra do početka novembra i to samo u određeno doba dana, u ranim jutarnjim časovima. Slično kurkumi, pored medicine i kulinarstva kroz istoriju se koristio za farbanje tkanina jer daje tu narandžastu boju kao na budističkim odeždama.


Ovaj začin je intenzivnog mirisa, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. U staroj Grčkoj je korišćen kod nesanice, kao afrodizijak, bio je bitan element za umanjivanje efekata mamurluka i dodavali su ga u kupke zbog snažnog i opojnog mirisa. Prema ajurvedi, čaj od šafrana pomaže kod depresivnog raspoloženja ako se redovno pije jer podiže nivo serotonina u mozgu. Poznata je latinska izreka iz 15. veka koja opisuje nekoga dobro raspoloženog: „Dormirit in sacco croci" (Spavao je u vreći sa šafranom).

U knjizi „Joga bilja" ističe se njegova moć da revitalizuje krv, cirkulaciju i ženski reproduktivni sistem i dobro utiče na metabolizam. U pripremi sa drugim biljkama ima tonično dejstvo, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane u dublja tkiva. Autori ističu i da na energetskom nivou ima satvičku vibracijuljubavi, posvećenosti i milosrđa bhakti jogi. Preporučuje se i za dobro varenje, kod glavobolja, vrtoglavica, problema sa bubrezima i očima, može da podrži imunitet i produžava vitalnost.

Postoji više načina da kuvate sa šafranom, možete ga prvo natopiti u vodi ili mleku oko 15 minuta, dodati ga u isto vreme sa drugim začinima ili možete da ga izmrvite u jelo pri kraju kuvanja i ostavite da odstoji. Ako u kuhinji imate ovaj začin, dovoljno je da sa samo par prašnika kreirate sofisticirane ukuse u kuhinji.







Evo kako možete da ga upotrebite:


Odlično ide u razna jela sa pirinčem, od bliskoistočnih pilava, preko španskih paelja, italijanskih rižota do indijskih birjani jela.

Sledeći put kad pravite sutlijaš, potopite malo šafrana u mleko pre nego što počnete da kuvate i zasladite ga medom; pospite seckanim, pečenim bademom ili pistaćima.

Odlično ide sa drugim začinima kao što je mleveni korijander, đumbir, kardamom, komorač i možete ga dodati karijima od povrća, on će i dalje naći način da zasija svojim dekadentnim ukusom među mnoštvom drugih začina.

Da se oraspoložite u hladne dane napravite gustu čorbu sa korenastim povrćem i dodajte šafran.



Za prijatan san:

Lagano ugrejte šolju bademovog (ili kozjeg) mleka sa prstohvatom mlevenog kardamoma, šafrana i meda po ukusu. Ostavite malo da odstoji i poslužite dok je još toplo.

Jedno upozorenje, trudnice treba pažljivo da ga koriste i isključivo u konsultaciji sa lekarom. takođe, važno je da lekar utvrdi dozu šafrana jer u većim količinama može imati negativne efekte po zdravlje


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Sensa

Povezane vesti:


>