Svet

Region

Mare of Easttown i Kejt Vinslet u ulozi u kojoj nema glamura!

Serija "Mare of Easttown" i Kejt Vinslet u ulozi u kojoj nema glamura, niti zavodljivih scena već surovi krupni kadar na lice bez šminke dok sedi raspojasano za stolom i hladi povređeni zglob nijednog trenutka ne pokazuje Vinslet, već Mer iz Istauna.

Mare of Easttown i Kejt Vinslet u ulozi u kojoj nema glamura! Screenshoot/Instagram





Godine koje prolaze svojski su se potrudile da Mer iz Istauna postane okoreli cinik. Bora manje-više, kilogram gore-dole, posao bolji-gori, ali lice, pa čak i kamenog izraza, jasno govori:

“Šta? Ovo je moj život? E, pa, je*em te živote”.


Možda grimasa ima mnogo priča da ispriča, neke lepe i neke ne baš tako lepe, ali nijedna neće naterati Mer da legne na gas i ostavi u prašini grad za koji njen novi kolega kaže da nije tako loš, a ona mu odgovora: “Daj mu vremena”. Ipak u njemu je ceo njen život i ljudi koje zna kao svoj dlan i oni nju.

Istaun teško da bi uspeo da završi na listi gradova koje bi trebalo obavezno posetiti. Oblačno-sivkasti kutak sveta koji jesen kao da nikad nije napustila, ako nikom ništa, ima barem živopisne i karakterno šarene stanovnike. Od lokalne večito zabrinute bakute koja će ranom zorom probuditi Mer da proveri njen dom jer je ubeđena da neki perverznjak čuči pored prozora i posmatra kako se njihova ćerka presvlači, preko beskrajno harizmatične i komično-simpatične mnogobrojne porodice naše junakinje, pa do opsednutosti gradom košarkaškim timom u kojem je Mer zabijala koševe kao profesionalac pre 25 godina.






Nekada voljena sportistkinja, danas policijski šerif i agent sa stavom “Bože, pomozi mi” svaki put kad stanica zaposli novog policajca koji se gadi krvi, nema baš mnogo posla u svom rodnom gradu. Na prvi pogled čini se da osim provala, povremenog lopovluka i klošara zavisnih od opijata veće muke u ovom gradu nema, osim jedne. Tinja već godinu dana, iako je bačena pod tepih i više niko ne obraća pažnju na nju, pa ni Mer. Ćerka bivše školske drugarice nikad nije pronađena i za njom nije ostao ni trag pre 12 meseci. Policija je digla ruke, Mer je sigurna da njena prijateljica iz školske klupe namerno preko medija je blati, ali Istaunom najčešće noću šeta osoba u crnom na koju niko ne obraća pažnju.



Istaun je slika i prilika niže-srednje američke klase bez većih mogućnosti i prilika. Mladež čeka prvu bolju ponudu za fakultet van grada ne bi li mu konačno okrenuli leđa, u protivnom okruženi su mediokritetom i tinejdžerskim trudnoćama. Jedna veoma mlada majka nikada neće napustiti Istaun jer će njen svaki san potonuti zajedno sa njenim telom u obližnjoj reci.

Smrt devojke pokreće točak misterije Mer iz Istauna i njegovih tajni dok se život glavne junakinje odvija u smeru porodične drame.



Trejler za seriju u neku ruku jeste lažni marketing jer neminovno podseća na čuvene HBO trilere “Sharp Objects” i “True Detective“, što “Mare of Easttown” svakako nije. Možda najveće iznenađenje će sačekati gledaoce nakon premijere prve epizode koja je u toku pedesetak minuta više suptilna komedija-drama nego što je misterija ili triler. Krimi element priče dolazi tek u drugoj epizodi i više je paralelni i nikako dominatan deo serije jer se autorsko delo Breda Ingelsbija najviše oslanja na emotivnu i karaternu srž likova okovanih depresivnim gradom.

Kao što sam naziv serija kaže – ovo je priča o Mer iz Istauna. U svojoj srži odrasla priča o odraslim ljudima i privatnim i profesionalnim mukama glavne akterke koja balansira ulogu bake dok živi sa majkom, ocem, ćerkom i unukom dok joj prozor gleda na novi život bivšeg muža koji je našao drugu ženu i na mračnu tajnu grada.








“Mare of Easttown” ima predivno napisan tekst koji daje mnogo boja i slojeva likovima koje upoznajemo, ali jedan štrči na najbolji mogući način. Možda nepravedno zaboravljamo da je Kejt Vinslet jedna od najboljih savremenih glumica. Uloga u kojoj je više dosta svega, u kojoj nema glamura, niti zavodljivih scena već surovi krupni kadar na lice bez šminke dok sedi raspojasano za stolom i hladi povređeni zglob nijednog trenutka ne pokazuje Vinslet, već Mer iz Istauna. Oskarovka je retka sorta koja nosi ulogu, a ne ona nju, da na kraju balade onima kojima se ne svidi serija, barem ne mogu ništa da kažu za glavnu ulogu.

Žanrovska mućkalica koja je ruku na srce najviše drama, pa sve ostalo, teško da će držati publiku prikovane pred ekranom zbog tenzije i misterije, već zbog zanimljive dinamike između likova i priča koje krije lice Mer iz Istauna. Neke će izmamiti osmeh, a neke će zaista izazvati reakciju: “E, pa, je*em te živote”.


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE

 

Višnja Petrović pesmu - Kida bivša, posvetila je Ivani Aleksić! (VIDEO)

Viber

Autor: O.J
Izvor: Deda Milorad

Povezane vesti:


>