Zdravlje

Ljubav

Evropska nagrada za pronalazače: Gordana Vunjak-Novaković u finalu!

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković, našla se u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače, a nominovana je u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini.

Evropska nagrada za pronalazače: Gordana Vunjak-Novaković u finalu! Screenshoot/Youtube
Pobednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, Nagradu publike bira javnost, a od danas svi građani Srbije i dijaspora mogu da glasaju do 17. juna preko sajta https://popular-prize.epo.org/, navodi se na sajtu Evropske kancelarije za patente.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled kovida.Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Vunjak-Novaković je i kao kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva, prenosi Tanjug.


Pratite nas na TwitteruOstale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Tanjug

Povezane vesti:


>