Ostalo

Sme�no

Kadifa je efikasna u teranju štetočina! Posadite je pored povrća!

Kadifa je efikasna u teranju vrtnih štetočina, poput prirodnog insekticida je! Posadite je pored povrća u bašti! 

Kadifa je efikasna u teranju štetočina! Posadite je pored povrća! Svet Plus




Ako u svojoj bašti gajite povrće, makar i na malom prostoru, na gredice bi obavezno trebalo da zasadite i kadificu. Ovu jednogodišnju biljku, poreklom iz Meksika, zovu još i francuska kadifa jer je u Evropi bila prvo uzgajana na jugu Francuske.


Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Kadifica je odličan diuretik i poboljšava probavu. Uzgojeno je mnogo različitih vrsti koje se razlikuju visinom, izgledom (jednostavni i puni) i bojom cvetnih glavica. Precvale cvetne glavice treba uklanjati kako bi se pospešilo cvetanje i produžila sezona cvetanja.


Osušene cvetove mogu se koristiti kao lažna zamena za originalni šafran koji se dobija od vrste Crocus sativus, a služi za bojenje hrane žutom bojom. Izmrvljeni listovi su jakog mirisa. Mogu se koristiti za davanje arome hrani.








Zanimljivo je da se kadifica koristila u religijskim obredima u Meksiku. Na mestu gde je posađena, ova biljka je vrlo efikasna u teranju vrtnih štetočina poput prirodnog insekticida. Treba obratiti pažnju na to da kod osetljivih osoba diranje listova može uzrokovati kožne alergije.

Primena: kao biljka pratilica na gredicama ili između posađenih paradajza i krompira.


Napomena: u hladnijim područjima mlade biljke obvezno se moraju uzgajati u stakleniku.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Krstarica

Povezane vesti:


>