Ostalo

Smeno

Danas su Cveti, u našoj zemlji ovo je i istorijski praznik!

Danas su Cveti i prema narodnom običajnom kalendaru, današnji dan počinje umivanjem vodom u kojoj su juče, na Vrbicu, potopeljni cvetovi kako bi ukućani bili rumeni i zdravi. U našoj zemlji ovo je i istorijski praznik!

Danas su Cveti, u našoj zemlji ovo je i istorijski praznik! Screenshoot/Youtube
Jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika, Ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, koji se naziva i Cveti proslavlja se danas.


Uvek padaju u nedelju, dan nakon Lazareve subote.

Praznik Cveti je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka, kao uspomena na poslednju nedelju života sina božijeg.


Velikim praznikom, Cveti, završava se šesta nedelja Velikog posta. Na ovaj dan Isus Hristos ušao je, na magaretu, u Jerusalim. Uz učenike, pratilo ga je mnoštvo koje je čulo glas o dolasku Spasitelja i vaskrsenju Lazara Četvorodnevnog. Dočekan je poput cara, uz klicanje i palmine grane.Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge.

U našoj zemlji, Cveti su i istorijski praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. godine vojvoda Miloš Obrenović podigao je u Takovu Drugi srpski ustanak, protiv turske vlasti.


Prema narodnom običajnom kalendaru, današnji dan počinje umivanjem vodom u kojoj su juče, na Vrbicu, potopeljni cvetovi kako bi ukućani bili rumeni i zdravi.

Na Cveti se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Nekada je bio rasprostranjen običaj da se na Cveti ceo dan šeta okićen cvećem. Momci su pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje.

Danas je, drugi put od početka Velikog posta, dozvoljeno jesti ribu. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>