Ostalo

Sme�no

Dan planete Zemlje: Svakoga dana moramo biti svesni i savesni! (VIDEO)

Svakoga dana moramo biti svesni i savesni! Mreža Earth Day je najavila da će obeležavanje Dana planete Zemlje ovoga puta trajati duže, odnosno počelo je dva dana ranije!

Dan planete Zemlje: Svakoga dana moramo biti svesni i savesni! (VIDEO) Svet Plus



Svakog dana u godini moramo da budemo svesni šta je potrebno da spasimo plavu kuglu i da menjamo navike!


"Klimatske promene i druga šteta naneta životnoj sredini slomile su naše prirodne sisteme, dovele do novih i smrtonosnih bolesti kao i do sloma globalne privrede… Moramo da oporavimo našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svetu prirode, već zato što na njoj živimo”, poručili su organizatori.

Kao i u ostatku sveta, univerziteti i škole i organizacije za zaštitu životne sredine u Jugoistočnoj Evropi zakazali su prezentacije i radionice o temama kao što su recikliranje i bioplastika. Ipak, većina događaja su akcije čišćenja okoline.


Dan planete Zemlje 2021. je prilika za obrazovanje o životnoj sredini i udruživanje, a u obeležavanju učestvuju lideri i liderke klimatskog pokreta, aktivistkinje i aktivisti iz samoorganizovanih grupa, inovatori iz neprofitnog sektora, vodeći mislioci, industrijalisti, umetnici, muzičari i influenseri.

Sutra će u organizaciji Earth Uprisinga biti održan klimatski samit mladih, uz poruke od aktivista među kojima je Greta Thunberg, a sledi virtuelni samit We Shall Breathe. Education International će 21. aprila voditi obrazovni skup pod nazivom Teach for the Planet: Global Education Summit na više jezika i u više vremenskih zona.

Na vebsajtu Earthday.org će 22. aprila, na 52. Dan planete Zemlje, biti održan drugi po redu godišnji digitalni događaj. Mreža je otkrila da će on biti posvećen klimatskoj i pismenosti u domenu životne sredine, tehnologijama za oporavljanje klime, pošumljavanju i drugim temama.

Svaka osoba ima ulogu u zaštiti životne sredine bez obzira na zanimanje, kazao je regionalni koordinator mreže za Potsaharsku Afriku Ghaamid Abdulbasat. “Postati ekološki svestan znači promeniti svoju svakodnevnu rutinu na svakom nivou – osobnom, porodičnom, u zajednici i na razini donošenja političkih odluka”, naglasio je i pozvao sve ljude da učine svoje navike održivijim.



Tehnološki giganti krenuli u klimatsku akciju
Osim toga, preko dvesta tehnoloških kompanija udružilo se u kampanju Time for Climate Action (vreme za klimatsku akciju). Njen cilj je da dopre do 50 miliona ljudi i da inspiriše jedan milion značajnih i merljivih postupaka za dobrobit planete. Tehnološki giganti su saopštili da će krenuti u klimatsku akciju i ohrabrivati svoje korisnike i kupce da ih slede.






Kampanju je pokrenula neprofitna organizacija Leaders of Climate Action. Među potpisnicima su Spotify, BlaBlaCar, eBay Kleinanzeigen, Universal Music i Delivery Hero. Kompanije koje učestvuju obećale su da će objaviti podatke o svojim ugljeničnim otiscima i primeniti mere za smanjenje emisija.

Time for Climate Action preporučuje pojedincima da, na primer, prebace domaćinstvo na snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora, preduzmu mere na radnom mestu za ublažavanje klimatskih promena i da od političara zahtevaju promene.

Na Dan planete Zemlje 2021. počinje takmičenje Elona Maska u prikupljanju i skladištenju ugljenika
Preduzetnici i preduzetnice, naučnici i inženjeri pripremaju se još od januara za nadmetanje XPRIZE Carbon Removal. Takmičenje finansiraju generalni direktor kompanija Tesla, SpaceX, Neuralink i Boring Co. Elon Musk i njegova fondacija.

XPRIZE je saopštio da će pojedinosti otkriti na Dan planete Zemlje 2021, a da će pobednički tim biti izabran tačno četiri godine kasnije. Grupa koja predstavi najbolju tehnologiju za prikupljanje i zarobljavanje ugljenika dobiće polovinu fonda, vrednog 100 miliona dolara.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/balkangreenenergynews.com

Povezane vesti:


>