Ostalo

Smeno

Ruska salata original, bila je poprilično drugačija od ove danas! (RECEPT)

Ruska salata original, bila je poprilično drugačija od ove danas! Recept za nju je osmislio belgijski kuvar 1860. godine po imenu Lusijen Olivije. On je bio kuvar u Hermitažu, jednom od najslavnijih restorana u Moskvi. 

Ruska salata original, bila je poprilično drugačija od ove danas! (RECEPT) Screenshoot/Instagram
Takozvana Olivijeova salata vrlo brzo je postala izuzetno popularna kod gostiju i vremenom je postala najpoznatije jelo Hermitaža.


Tačan recept, posebno onaj za majonez, bio je ljubomorno čuvana tajna, ali je poznato da je sama salata sadržala divlju kokošku, teleći jezik, kavija, zelenu salatu, repove rakova, kapar i dimljenu pačetinu - iako je moguće da je recept menjan sezonski.Originalni preliv za salatu bio je vrsta majoneza koji je pravljen od vinskog sirćeta, senfa i maslinovog ulja, ali tačan recept je do današnjeg dana ostao nepoznat.Jedan od prvih štampanih recepata za Olivije salatu pojavio se 1894. godine, piše Wikipedia.

 

Bademi u šećeru! Poslastica koja mnoge vraća u detinjstvo! (RECEPT)

Svečana torta bez mleka i jaja! Posno, kremasto, ukusno! (RECEPT)Kako to često biva sa gurmanskim receptima koji postanu popularni, sastojci koji su bili retki, skupi, sezonski ili teški za pripremanje, zamenjeni su jeftinijim i dostupnijim namirnicama, kao i ime.

Od sastojaka su bili navedeni: Piletina, dva krompira, jedan mali krastavac (ili veliki kornišon), 3-4 lista zelene salate, 3 velika repa rakova, 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice, 1 kafena kašičica kapara, 3-5 maslina i jedna i po supena kašika preliva (majonez)

Prijatno!Još recepata možete pogledati OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>