Ostalo

Sme�no

Perfektno izbeljivanje jaja za Vaskrs! Bez hemije! (VIDEO)

Svaka boja, bilo veštačka ili prirodna, najlepše će izgledati na jajima sa belom ljuskom. Perfektno izbeljivanje jaja za Vaskrs! Bez hemije! Pogledajte kako!

Perfektno izbeljivanje jaja za Vaskrs! Bez hemije! (VIDEO) Svet Plus




Iako u prodavnicama možemo naći bela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa i nisu najpraktičnija za farbanje.

 

Šta vam onda preostaje? Izbeliti smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim veštačkim sredstvima. Srećom, u vašim se kuhinjama već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholno sirće. Osim što je dobro za čišćenje raznih površina ili osvežavanje frižidera, efikasno izbeljuje ljusku jajeta.

 

Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

 

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

 

Naknadno ih prebrišite sunđerom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuvanja u sirćetu. I gotovo!

 






Farbanje jaja prirodnim bojama

 

Sada kada ste uspešno izbelili jaja, sledi najzabavniji deo – farbanje.

Najjednostavnije je farbati jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno lepša ideja jeste obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

Pogledajte kako da dobijete prirodne boje, bez hemije!


zelena boja spanać, kopriva, peršun
crvena bojasok kompota od višanja
roze bojacvekla, sok od brusnice
smeđa/narandžasta bojaljuska luka
plava boja crveno zelje, borovnice
žuta bojamaslačak, kurkuma
ljubičasta boja crno vino





 




Evo kako da ofarbate jaja u pastelne boje:



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>