Region

Svet

Tozovac: Poslednji dani u bolnici! Želeo je kući!

Pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je danas u 85. godini u Beogradu. Poslednji dani u bolnici! Želeo je kući!

Tozovac: Poslednji dani u bolnici! Želeo je kući! Screenshoot/Instagram
Poslednjih nedelja Tozovac se lečio od korona virusa, a vest da je preminuo potvrdio je njegov kum za Blic.Prvi koji se oprostio od kolege bio je Miroslav Ilić uz reči:

"On je za mene prvi i najbolji. Pomerio je kriterijume u ovom zanatu, pre svega mislim smisao za humor, mangupluk i kao autor, izvođac, posle možeš da ređaš kako hoćeš, ali on je bio prvi. Poslednji put smo se videli na snimanje novogodišnjeg programa", rekla je Miroslav Ilić za Novosti.Pevačica Merima Njegomir takođe se oglasila povodom smrti kolege.


"Čula sam se sa njim u četvrtak, zvao me je, jako smo bliski bili. Rekao je, dosadilo mi je, ne mogu da gledam u jednu tačku, neće da me puste. Ne znam da li ću izaći. Želeo je kući da dođe, verovatno je osetio da ne može, suviše je to za njega bilo. Rekao mi je da mu je Mima rekla da će izaći iz bolnice... Čisto je govorio, mislila sam da se izvukao. Kad je on otišao u bolnicu ja sam bila već isto zbog korone već danima i nismo se videli. On je moj venčani kum, kao brat mi je, tolike godine mi je bio savetnik. Juče sam zvala Mimu, nismo uspele da se čujemo. Mnogo sam tužna, kao da mi je najrođeniji, on to i jeste bio. On mi nije bio samo kolega, već prijatelj i neko ko je stajao iza mene celu karijeru. Nemam reči da vam kažem koliko mi je teško", rekla je Merima za Blic.


Fotografiju Tozovca objavio je i pevač Nikola Rokvić uz koju je napisao:

“Otišao je jedan od najvećih pevača, kompozitora i umetnika narodne muzike svih vremena! Imao sam čast da mnoga jutra uz divne pesme, razgovore i velike savete dočekam uz ovog velikana! Hvala za sve čika Tozo, trag koji ste ostavili je neizbrisiv! Iako je došlo proleće, čini mi se da jesenje lišće pada na sve strane u našem sokaku odlaskom ovakvih velikana ! Saučešće porodici!”.


Aleksandra Prijović podelila je crno belu fotografiju pevača, a uz to je napisala: “Počivajte u miru”.


Pevačica Dragica Radosavljević Cakana sa velikim bolom primila je vest da je njen kolega Predrag Živković Tozovac preminuo u 85. godini, nakon borbe sa korona virusom."Znam ga otkako pevam. Skoro sam se čula sa Mimom, rekla mi je da se on bolje oseća. Rekla mi je da ćemo se čuti kad on izađe, da će mu preneti pozdrave od Neše i mene, da će mu reći da se drži. On je prava srpska legenda za kojom treba žaliti. Toliko pozitivno i dobro stvorenje, divan kolega. Voleo je ljude, prosto je bio prava zvezda, jugoslovenska. Baš sam šokirana…", kaže kroz suze Cakana za Blic.


“Sve je punija nebeska kafana, a naše će kafane, samo zato što je Predrag Tozovac upravo otišao, prazne ostati zauvek. Ne želim da patetišem i naglašavam kakav je čovek bio, takve reči na kraju dobiju svi. Otišao je Tozovac i danas nije izašlo sunce. Neka ti je večna slava, a naše će sunce zauvek biti barem stepen hladnije, a ovaj okrutni svet barem hiljadu stepeni prazniji”, napisala je tužna Ana Bekuta na Fejsbuku."Voleo sam da radim i sarađujem sa njim, obožavao sam ga kao čoveka, njegov duh i vedrinu. Tozovac je bio prvi voditelj u Grand produkciji, zajedno sa Draganom Katić i Čobijem vodio je emisiju 'Zvezdano nebo' , koja je kasnije promenila ime u 'Grand parada' . Pesme koje nam je ostavio nadživeće i sve nas, jer je reč o vanvremenskim hitovima, o muzici koja nikada neće prestati da se sluša. Saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima nama koji smo ga voleli i poštovali", rekao je Saša Popović za Blic.


Podsećamo, pevač je 5. marta primljen u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, sa potvrđenim pozitivnim testom na korona virus i upalom pluća. Pevač je bio priključen na kiseonik, a kada je primljen u bolnicu bio je u teškom stanju, ali stabilno. Međutim, Tozvac nažalost nije uspeo da pobedi korona virus.Tozovac je rođen je u Kraljevu 1936. godine, od oca Svetozara Toze Živković,a po kojem je i dobio nadimak, i majke Budimke. Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Blic


>