Ostalo

Sme�no

Oprez! U veš mašinu nikada ne stavljajte ove stvari!

Pranje prljave odeće lakše je uz mašinu za pranje veša ali oprez! U veš mašinu nikada ne stavljajte ove stvari! Uz to saznajte kako da temeljno operete jastuk, a da ne uništite njegovu hipoalergensku moć i otpornost na grinje.

Oprez! U veš mašinu nikada ne stavljajte ove stvari! Svet Plus





Pranje prljave odeće lakše je uz mašinu za pranje veša, ali postoje neke stvari koje nikada ne bi trebalo da perete u njoj!

 

1. Jastuk od memorijske pene

 

Rad mašine može da uzrokuje slabljenje memorijske pene ili čak raspadanje na komadiće pa ove jastuke ne bi trebalo prati na ovaj način. Ali, postoje neki jastuci s usitnjenom memorijskom penom koji se mogu prati u mašini, a to možete proveriti i na uputstvu za pranje koje se nalaze na nalepnici proizvoda.



Budući da je memorijska pena prirodno hipoalergenska i otporna na grinje, ovi jastuci duže ostaju čisti u odnosu na tradicionalne. Kerolin Forte, direktorka Laboratorija za kućne aparate i proizvode za čišćenje, preporučuje čišćenje jastuka s memorijskom penom jednom do dva puta godišnje i to tako što ćete tretirati samo mrlje ili područja koja su poprimila boju. Druga opcija je da kadu napunite vodom i dodate hipoalergenski deterdžent bez mirisa. Nakon temeljnog čišćenja i ispiranja jastuka, lagano ga iscedite kako biste uklonili višak vode i stavite da se suši.




2. Sve što je prekriveno dlakom kućnih ljubimaca


Odeću na kojoj su se skupile dlake kućnih ljubimaca ne bi trebalo da perete u mašini za veš. Naime, mokra dlaka kućnih ljubimaca može da se zalepi za odeću, bubanj mašine ili čak začepi odvodne cevi. Umesto toga, dlake kućnog ljubimca možete ukloniti pomoću valjka za vlakna ili selotejpa. Nakon toga odeću možete oprati u mašini.

 






3. Grudnjaci


Ako grudnjake perete u mašini, brzo bi mogli da se razvuku i izgube prvobitni oblik. Osim toga, žice iz grudnjaka mogu se zaglaviti u cilindru ili nekom drugom delu mašine. Grudnjake je najbolje prati na ruke. U hladnu vodu sipajte malo tečnog deterdženta za osetljivu odeću. Nakon čišćenja i ispiranja, lagano iscedite višak vode i ostavite grudnjak da se suši.




4. Odeća sa "zapaljivom" mrljom

 

Ako je na vašoj odeći ostao trag benzina, motornog ulja ili ulja za kuvanje, alkohola ili razređivača boje, to ne bi trebalo prati u mašini niti sušiti u sušilici. Toplota u sušilici bi mogla da dovede do izgaranja odeće što može izazvati čak i eksploziju.

 

Umesto toga, mrlju najpre tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi rastvarača i ostavite da odstoji najmanje deset minuta. Ako se miris mrlje povuče, odeću možete ubaciti u mašinu za veš, piše Prevention. Ipak, sigurnija opcija je oprati takvu odeću ručno u vrućoj vodi u koju možete dodate tećni deterdžent.

 

5. Osetljiva odeća


Osetljivu odeću ne bi trebali prati u mašini jer je to može uništiti. To se posebno odnosi na odeću koja ima ukrase koji su zalepljeni, a ne ušiveni. Osim toga, predmete od vune, baršuna ili kašmira takođe ne bi trebalo prati u mašini. Umesto toga, osetljivu odeću perite na ruke.

 

Mesečni horoskop za april 2021. godine - Lav!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ hr.n1info.com

Povezane vesti:


>