Zdravlje

Ljubav

Udruženje pedijatara Srbije: Pandemija korona virusa stvara nove probleme!

Udruženje pedijatara Srbije ističe da pandemija korona virusa stvara nove probleme i veliki rizik od razvoja druge opasne bolesti. U pitanju je epidemija morbila.

Udruženje pedijatara Srbije: Pandemija korona virusa stvara nove probleme! Screenshoot/Instagram






Udruženje pedijatara Srbije upozorava da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije korona virusa preti da uzrokuje novu ozbiljnu javno - zdravstvenu krizu i ugrozi živote dece u većoj meri nego kovid-19 - epidemiju morbila.



Udruženje pedijatara Srbije ističe i ovog puta da deca, što se mnogih aspekata odrastanja tiče već jesu, a potencijalnom epidemijom morbila, i što se žrtava tiče - mogu postati najveća "kolateralna" šteta kovid-19 pandemije.




"Poslednji podaci kojima se na teritoriji Srbije raspolaže pokazuju da je stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala za 25 do 30 odsto, a verovatno je da je ovaj pad obuhvata vakcinacijom i veći. U tom smislu postoji ozbiljan rizik da nakon, ili, izvesno, ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid-19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija. Od brojki podsećamo na činjenicu da je, zahvaljujući vakcinaciji broj smrti u svetu usled morbila, od 2000-2018. godine globalno smanjen za 73 odsto. Vakcina protiv morbila prevenirala je, u tom periodu, 23, 2 miliona smrti dece u svetu podaci Svetske zdravstve organizacije", navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije.



Dodaje se da je imunizacija jednostavna, efikasna i bezbedna procedura. Da se njome može na duži period zaustaviti epidemija pokazali smo i mi kada je nakon epidemije krajem 2017. i početkom 2018. značajno porastao obuhat dece vakcinacijom. Zaboravili smo, međutim, da je u tom kratkom periodu bilo preko 5.000 obolelih (uglavnom dece) i 14 umrlih.




"Morbili su visoko kontagiozna (zarazna bolest) i svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto je veliki rizik za izbijanje epidemije. U ovom trenutku smo "relativno" zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid-19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom. Međutim, ova situacija se pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i konsekutivnim smanjenjem broja imunizovane dece, a posebnu opasnost će predstavljati otvaranje vrtića i škola u punom obimu.








Aktuelno smanjenje obuhvata vakcinacijom posledica je, manjim delom objektivnih okolnosti i smanjene dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sistema, ali i nedovoljne informisanosti i straha roditelja od odlaska u domove zdravlja i delovanja antivakcinalnog lobija", kaže prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.



Udruženje pedijatara Srbije se početkom februara ove godine pridružilo akciji Evropske pedijatrijska akademije i u tom smislu i ovim upozorenjem apeluje na nastavak i poboljšanje postotka obavezne vakcinacije u Republici Srbiji.



"Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima", navodi se u saopštenju ovog Udruženja.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mondo.rs

Povezane vesti:


>