Zdravlje

Ljubav

Šta je to strah od nepoznatog? Korak u rast ili korak nazad u sigurnu zonu!

Da li znate šta je to strah od nepoznatog?! Imate li takav probelm? Korak napred u rast ili korak nazad u sigurnu zonu... Nepoznato može biti uzbudljivo, inovativno, opasno, nepredvidivo.

Šta je to strah od nepoznatog? Korak u rast ili korak nazad u sigurnu zonu! Svet Plus




Strah je deo naše svakodnevnice. To je emocija koja nam može biti veliki prijatelj u situacijama objektivne opasnosti, ali i ogroman neprijatelj ukoliko tu opasnost vidimo i tamo gde ona ne postoji. Strah od nepoznatog je krovni naziv za sve strahove koje imamo u situacijama gde nemamo garanciju da se nešto loše neće desiti. Međutim, često na terapiji naglašavamo (pomalo pesimistički) da je jedina sigurna stvar ta da ćemo jednog dana umreti. Vedrinu je uneo jedan klijent koji je na to odgovorio – „Čekajte, zar nije isto tako sigurno da se rađamo goli?“

Neizvesnost je neizbežna, ali zato možemo da biramo kakav stav imamo prema njoj. Doživljavaćemo visoke doze nezdravog straha ukoliko smatramo da moramo biti apsolutno sigurni da će sve ispasti OK. Međutim, ne smemo ispustiti iz vida činjenicu da živimo u svetu verovatnoća i šansi. Ukoliko stalno sebi govorimo da je previše strašno ako nemamo kontrolu i garanciju nad budućim događajima, onda će zaista sve delovati strašno!






Postoji jedna malena struktura u mozgu koja je zadužena za strah i ona deluje automatski. Međutim postoji i druga struktura u mozgu koja može kontrolisati rad prve. Svaki put kad ubeđujemo sebe da je sve bez garancije strašno, „kontrolna“ struktura gubi moć i posledično i njoj deluje da je sve strašno. Međutim, kada kažemo sebi da možemo da podnesemo svaku neizvesnost, onda jačamo tu „kontrolnu“ strukturu, te ona može da kontroliše taj mali centar za strah. U svakom trenutku imamo dve opcije: korak napred u rast ili korak nazad u sigurnu zonu.

Jedna klijentkinja se dugo mučila sa ovim problemom. Za domaći zadatak je imala da napiše sastav na temu „Da li je nepoznato isto što i opasno?“ Njen sastav je toliko inspirativan, da može pomoći i drugim osobama koji misle da je nepoznato = strašno i izuzetno mi je drago što imam dozvolu da ga podelim sa vama:

„Nepoznato može biti uzbudljivo, inovativno, opasno, nepredvidivo. Nepoznato može da donese prosperitet, ali i gubitak. Nepoznato je izazov, izlazak iz zone komfora, nepoznato je adrenalin, nepoznato je novo jelo u restoranu, nepoznat je pol deteta koje je začeto, nepoznata je ljubav prema drugoj osobi.






Nepoznata je smrt, ali nas čeka. Nepoznat je život, ali ga živimo. Nepoznat je univerzum, ali smo deo njega. Ne bojimo se, jer mislimo da nam je poznato. Živimo u nepoznatom i deo smo nepoznatog. Mislimo da nam je poznato – da bi nam bilo lakše. Ne volimo nepoznato, zato se trudimo da ga objasnimo. Ne prihvatamo neznanje, ne prihvatamo to nepoznato, bojimo ga se. Neizvesnost budućnosti, nepoznati događaji, lica i putovanja. Čitamo horoskop, gledamo u karte, dajemo irelevantne prognoze, predviđamo budućnost, želimo da znamo, da verujemo da znamo šta nas čeka.

A zapravo samo treba prihvatiti nepoznato i opasno i bezopasno i divno i začuđujuće i smešno i urnebesno i zadivljujuće i pustiti ga da se otkrije. Jer nepoznato nije nepoznato, samo predstavlja nešto što je iznad ili ispod praga naše svesti, naše čulne frekvencije, ili je prosto u drugom vremenskom intervalu, samo ga treba sačekati. Nepoznato je i opasno i radosno i veselo i tragično. Kako ćemo ga prihvatiti – da li ćemo ga se bojati ili ćemo mu se radovati i hrliti mu u susret, zavisi samo od nas samih.“


Mi se nalazimo sa jedne strane mosta, dok je druga strana u magli. Zar nije uzbudljivo saznati šta je sa druge strane mosta? Napredak će biti mnogo lakši ukoliko strah od nepoznatog zamenimo radoznalošću.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Viber

Autor: O.J
Izvor: psihologbeograd.rs

Povezane vesti:


>