Zdravlje

Ljubav

Doktorka Marina Nikolić Đurović: Za vitamin D je dovoljno sunce ili ipak ne?

I dok pojedini govore o tome da je za vitamin D dovoljno provesti pola sata na suncu doktorka Marina Nikolić Đurović specijalista za hormone daje tačne doze ovog suplementa.

Doktorka Marina Nikolić Đurović: Za vitamin D je dovoljno sunce ili ipak ne? Screenshoot/Youtube




Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović ističe da je suplementacija vitamina D3 izuzetno važna, naročito sada tokom pandemije korona virusa!


Koliko imate vitamina  Du krvi? Kad ste poslednji put proveravali laboratorijski ovu vrednost? Da li znate da li su vam potrebni suplement?


Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović rekla je na Prvoj da je suplementacija vitamina D3 izuzetno važna, naročito sada tokom pandemije korona virusa, i objasnila koje su količine i vrednosti poželjne, ali i koje mogu biti toksične!


Nedostatak vitamina D3 može se manifestovati kao slabost, malaksalost i bol u mišićima. Da li dovoljno kontrolišemo nivo tog vitamina i koje su normalne vrednosti?

"To ne radimo uopšte, nismo ni radili dok nije došlo do pojave pandemije kada je shvaćena važnost primene vitamina D3. Pandemija je pokazala da u svetu postoji i epidemija deficita, pacijenti su brojni, 30 do 50 odsto stanovništva na globalnom nivou ima deficit.

Studije i to brojne su pokazale da je važan za respiratorni trakt i sprečavanje infekcija tog sistema, pokazano je da je i infekcija koronom ređa kod osoba koje imaju normalan nivo.

To je, ako odete u laboratoriju, od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru"
, rekla je ona.







Na koliko bi trebalo "podići" taj broj, koja doza suplementa je idealna?

Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da imaju više 100 nanomola na litar.
Za takve pacijente predlaže se minimum 2.000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno.
Proverite sastav suplementa koji kupite. Ako u kapi ima  400 IJ, uzimajte pet kapi dnevno.
Koja je maksimalna preporučena, a koja doza može biti štetna? I može čak imati i toksični efekat.

"Sigurno je maksimalna doza koju možete bezbedno da uzmete 4.000 IJ dnevno. Toksična doza je preko 250 nanomola na litar. Pacijenti moraju u vreme akutnih infekcija da povećaju nivo, ako su do tada uzimali 2.000 da bi ga održali u normali, onda bi trebalo povećati dozu. Pacijenti koji imaju korona virus, isto tako.

Studije su pokazale da osobe koje su dobijale D vitamin imaju lakši oblik bolesti, manji procenat njih dobije koronu i manji broj njih završi sa letalnim ishodom. Važno je imati normalan nivo vitamina D3 zbog toga"
, rekla je ona.



Mnogo se priča o tome da ćemo sami stvarati vitamin D kada krenu sunčani dani, ali doktorka je to opovrgla.

"Sunčanje nije dovoljno da bi se sintetisala dovoljna količina, apsolutno nije dovoljno 15 minuta prepodne i još 15 popodne. U letnjim mesecima se isto uzima suplement, u nešto manjoj dozi, ako pacijent ima normalnu vrednost. Ko ide na more i stavlja kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, biće mu onemogućena sinteza vitamina iz kože. Osamdeset posto ukupne koncentracije je iz kože", rekla je ona. 

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Mondo

Povezane vesti:


>