Zdravlje

Ljubav

Gastroenterolog prof. doktor Vojislav Perišić: Najvažniji obrok i greške koje pravimo!

Gastroenterolog prof. doktor Vojislav Perišić u jutarnjem programu je govorio o namirnicama koje unosimo čim ustanemo. Najvažniji obrok i greške koje pravimo!

Gastroenterolog prof. doktor Vojislav Perišić: Najvažniji obrok i greške koje pravimo! Screenshoot/Youtube
Vojislav Perišić je u jutarnjem programu govorio o namirnicama koje unosimo čim ustanemo, odnosno o najvažnijem obroku - doručku.

- Mozak vam radi, razbudili ste se, ali je dobro da dodamo ono što će telo sagorevati. Potreban vam je kvalitetan obrok posle jutarnje kafe - rekao je on.

Neko će uzeti kašiku meda, a u Srbiji, naročito u unutrašnjosti, rasprostranjen je i običaj da se uz kafu popije i čašica rakije.

- Ako ste popili kafu pa uzmete rakijicu, proširiće se krvni sudovi i krv će poći u želudac, pojačaćete potencijalno varenje. A med na prazan stomak, mala količina, to je energija za želudac. On troši mnogo energije da bi poboljšao varenje, moj deda je uzimao kašičicu rakije i kašičicu meda - objasnio je doktor.

Kada su u pitanju namirnice za doručak, on savetuje pitu sa sirom, ali upozorava i kako bi trebalo sedeti dok jedemo.

- Pita sa sirom je zdrava, imamo sir, odličan protein, cink, selen, vitamin E, sve je tu! Ako nema mnogo ulja, nema ni previše kalorija, vi ste sat i 15 minuta mirni. Ako smo savijeni dok sedimo, tu se 'nabije' pet metara creva, stomak je košuljica od masnog tkiva i kože. Automatski, prostor za želudac se kompresuje. Moramo biti ispravljeni - rekao je on za Prvu TV.

Ako dugo jedemo, pa se zavalimo kaže on, i to je dobro, sve dok se ne povijamo ka napred.

- Posle 45 minuta, obrok prelazi u tanko crevo i tada imate više mesta u želucu za kolač, desert... Dobro je pitanje treba li piti dok jedemo. Ako hrana ima dosta šećera i soli, moramo da je razredimo, da ne bude hiperkoncentrovana, ne preterivati jer će nam tečnost proširiti želudac, luči se hormon grelin, pitanje je balansa i ravnoteže. Dete će tražiti da pije vodu kada je žedno, neće piti iz navike, tu se treba osloniti na osećaj deteta - istakao je dr Perišić.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs


>