Zdravlje

Ljubav

Andropauza! Da li su pedesete godine ustvari nove tridesete za muškarce!

Da li su pedesete godine ustvari nove tridesete za muškarce! Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama, koji se zove andropauza. 

Andropauza! Da li su pedesete godine ustvari nove tridesete za muškarce! Screenshoot/Instagram





Osim poznavanja fiziologije, pravi rudnik mog znanja ipak su hiljade ženskih priča iz ordinacije, koje sam čula za trideset i više godina rada. Nema tog umetničkog dela koje stvarnost nije pobedila

Šta ja, kao ginekolog, znam o ovoj temi? Znam, naravno, sve činjenice o fiziologiji koje smo učili na fakultetu, ali pravi rudnik mog znanja ipak su hiljade ženskih priča iz ordinacije, koje sam čula za trideset i više godina rada. Nema tog umetničkog dela, koliko god maštovito bilo, koje stvarnost nije pobedila.



Ali, da krenemo od medicinskih činjenica.

Vrhunac muške potencije i plodnosti je između 18. i 20. godine života. Za poslednjih pedeset godina, u zapadnim zemljama, broj spermatozoida u jednom mililitru sperme smanjio se za 50 odsto. Procenat muškog steriliteta drastično je porastao. Količina testosterona smanjuje se sa godinama.

Period kada se testosteron značajnije smanjuje naziva se andropauza i počinje posle 40. godine. Simptomi andropauze, prema medicinskim knjigama, sledeći su: uvećanje tkiva dojki, pad motivacije, gubitak samopouzdanja, otežano pamćenje, redukcija mišićne mase i kose, kao i porast nervoze bez pravih razloga.








Kriza srednjih godina
Zvuči vam poznato? Naravno, ali samo iz ličnog iskustva. Naime, nigde se ne priča o andropauzi. Ovi simptomi se ne pominju i nigde nećete naći izraz za muškarca koji je pandan opisu – „klimakterična baba”. Andropauza popularno se naziva kriza srednjih godina.

Medicinske preporuke za tretman andropauze su: smanjenje konzumacije alkohola, fizička aktivnost, promena ishrane, dovoljno sna… Ukoliko su simptomi mnogo izraženi, savetuje se terapija testosteronom.




Naravno da u realnom životu za to nismo čule.


U mojoj ordinaciji čula sam mnogo primera „lečenja” krize srednjih godina. To, uglavnom, izgleda ovako – kupovina novih kola, nova partnerka, odlazak u novi život sa sinovljevom devojkom, povratak kod mame da bi se „posvetilo sebi”, jer život brzo prolazi i glupo je trošiti vreme na prozaične obaveze i još puno neverovatnih stvari.

Nova žena najčešći je događaj krize srednjih godina. Uglavnom mlađa, ali ne nužno. Praksa pokazuje da najpre mora biti ona koja im se divi. Žene, obuzete poslom, decom i kućom, prestaju da se posvećuju na taj način, pa je u krizi srednjih godina najvažnije naći partnerku za koju ste najduhovitiji, najšarmantniji, najbolji ljubavnik…




Da li se muškarci trude da njihove pedesete budu nove tridesete? Da, ali ne na isti način kao žene.

To je istorijski tako i tu nema pomoći. Ako se sećate knjige Dnevnik Bridžet Džouns, postoji primer za to. Žena, kad ide na prvi sastanak, počinje spremanje od ujutru: depilacija nogu, prepona, nausnica, odlazak kod frizera, manikir, šminka i izbor prave odeće, i to traje satima. On, u najboljem slučaju, promeni džemper.


Takav pristup nastavlja se i dalje, sa godinama. Ako je muškarac dovoljno bogat i moćan, po pravilu ne mora da vežba i da bude na dijeti. Tridesete će mu trajati zauvek. Zar nije Eklston u 89. dobio ženu mlađu oko šest decenija i bebu. Koliko nas žena 45 plus je spremno da poveruje da su njegovi šarm i vitalnost neuništivi u devetoj deceniji?





Ali, to je realnost života.

Mada, postoje i primeri žena i mlađih partnera, ali to je još uvek na nivou malog broja primera.






Zajedničke pripreme za nove tridesete
Naravno, nisu svi slučajevi ovakvi. Postoje i „obični” ljudi, parovi koji zajedno urede svoju menopauzu i andropauzu i posvećivanjem sebi i svojim partnerskim odnosima zajedno se pripreme za starost, ili u poznim godinama nađu sebi pravog partnera i sa kvalitetnim emocijama dožive, možda, i svoje najbolje trenutke.


Iskreno govoreći, morala sam malo da pišem o tome iz ženskog ugla i onih hiljada priča koje sam čula, jer to inače niste nigde čitali. Niko ne spominje probleme muškaraca izazvane padom testosterona, koji je neminovan, baš kao i naš pad estrogena, u časopisima ne postoje saveti kako preživeti andropauzu, ni da li je poželjno uzimati hormonsku terapiju.

Žene ne znaju da prihvate mušku andropauzu i da se adekvatno ponašaju u tom periodu, a i ne mogu da znaju, kada su nam govorili da to ne postoji. Ali – postoji. Medicina je dokazala.

Treba samo da počne da se govori o tome, kao i o naučno dokazanom problemu smanjenja broja spermatozoida za pola u poslednjih pedeset godina, i svim ostalim problemima koji iz toga proističu.



Mi smo za tih pedeset godina počele da radimo muške poslove, da vežbamo, rađamo decu posle četrdesete, radimo podmlađivanja svih vrsta, uključujući i genitalije.

I ne, ovo nije feministički članak, ovo je samo bilans činjenica skupljenih za 45+…


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći
 OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: tosamja.media

Povezane vesti:


>