Region

Svet

Region

Film - Ime naroda: Čovek koji je tražio pravdu za svoj narod! (VIDEO)

Čovek koji je tražio pravdu za svoj narod! Film "Ime naroda" oslikava poseban odnos Svetozara Miletića i supruge Anke – izgubili su više dece, tugu delili kao i bezuslovnu ljubav...

Film - Ime naroda: Čovek koji je tražio pravdu za svoj narod! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Posle učešća na festivalima na Paliću i u Leskovcu, biografsko-istorijska drama „Ime naroda“, reditelja Darka Bajića, u domaćim bioskopima uz ograničen broj posetilaca i propisane epidemiološke mere.


Ime naroda nije samo film o jednoj od ključnih ličnosti srpske istorije, piscu, advokatu, jednom od najuticajnijih političara 19. veka u austrougarskoj Vojvodini Svetozaru Miletiću.


To je višeslojna priča sa izraženim melodramskim okvirom i o njegovoj ćerki Milici, prvoj novinarki u Srbiji koja se borila za rodnu ravnopravnost i nastavila borbu svog više puta osuđivanog oca.

„Na neki način je to moj autorski odnos, moj autorski poziv ženama da se bore do kraja za svoju slobodu i za svoju ravnopravnost i sa druge strane moje mišljenje je da će pobediti, zato što ne ratuju puškama nego ratuju svojom inteligencijom“, kaže reditelj Darko Bajić.


Film oslikava poseban odnos Svetozara Miletića i supruge Anke – izgubili su više dece, tugu delili kao i bezuslovnu ljubav.





Ženu iz senke suprugu uspešnog politčara i majku hrabre mlade žene oživela je Ana Franić.

„Bilo je zanimljivo biti neko ko je definitivno stub, ko je stožer, ko okuplja, ko podržava i ko voli. A to je najbitnije. Bez njene sušinske majčinske i porodične ljubavi, niti bi Svetozar mogao da nosi taj svoj barjak, takav kakav je bio svih tih godina, niti bi njena ćerka bila takva i nastavila očevu borbu“, objasnila je Franićeva.

Čoveka koji je tražio pravdu za svoj narod, Svetozara Miletića tumači Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Anja Pavićević, Katarina Žutić, Žarko Laušević i drugi.



 

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>